Putkiremonttien uudet ratkaisut kiinnostavat taloyhtiöitä, kun korona-ajan aiheuttama tauko alkaa olla takana. Taloyhtiöt ovat jälleen aktiivisia ja tekevät päätöksiä putkiremonttien käynnistämisestä.

Korona-aika toi tauon putkiremontteihin, kun monessa taloyhtiössä pistettiin suunnitelmat jäihin. Esimerkiksi rakennusyhtiö Lehto Group ilmoittaa käynnistävänsä tämän vuoden aikana yhteensä 720 asunnon putkiremontit 13 eri taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla. Viime vuoden vastaavana aikana yhtiöllä oli tiedossa 560 asunnon putkiremontit. Remonttien määrä on selkeässä kasvussa.

”Korona-ajan aiheuttaman tauon jälkeen pääkaupunkiseudun taloyhtiöt ovat jälleen aktiivisia ja tekevät päätöksiä putkiremonttien käynnistämisestä. Korona-ajan myötä yhtiökokouksissa hyödynnetään entistä enemmän etäyhteyksiä, jotta päätökset saadaan tehtyä”, kertoo Lehdon putkiremonttien liiketoiminnasta vastaava johtaja Ari Saartoala.

Putkiremonttien uudet ratkaisumallit

Lehdon kolmestatoista putkiremonttikohteesta neljä käynnistyy KVR- eli kokonaisvastuu-urakan mallilla. Lisäksi taloyhtiöiden kiinnostus ryhmähankkeisiin on ollut kasvussa. Myös energiakysymykset nousevat tällä hetkellä helposti osaksi putkiremontti-keskusteluja. Tyypillisimmin putkiremontteihin halutaan yhdistää joko maalämmön käyttöönotto tai lämmön talteenoton projekti. Kaikissa näissä haetaan kustannustehokkuutta.

”KVR-mallissa sama taho on vastuussa putkiremontin suunnittelusta ja toteutuksesta. Mallin avulla voidaan varmistaa helpommin budjetin ja aikataulun pitävyys. Remontin toteuttajan on nimittäin vaikea vaikuttaa kustannuksiin, jos suunnittelun tekee eri taho. Projektin kustannuksista 80 % määräytyy jo suunnitteluvaiheessa”, Ari Saartoala kertoo.

Yrityksen Suomen suurimpiin lukeutuva putkiremonttien kokonaisuus Helsingin Siltamäessä toteutettiin ryhmähankkeena, jossa toisiaan muistuttavat taloyhtiöt hakivat synergiaa suunnitteluvaiheesta. Ne pystyivät pienentämään putkiremonttien loppulaskua noin 100 000 – 150 000 eurolla.

”Ryhmähankkeista tulee myös aikaisempaa enemmän tiedusteluja. Tällä hetkellä on käynnistymässä toinen ryhmähanke Vantaan Rajatorpassa, jossa neljä taloyhtiötä yhdistää voimiaan. Tämä on taloyhtiöille hyvä vaihtoehto silloin kun taloissa keskenään on esimerkiksi samanlaisia pohjaratkaisuja. Kallis suunnitteluvaihe tiivistyy huomattavasti”, kertoo Ari Saartoala.

Lue lisää:

Putkiremontti tulossa? Näin linjasaneeraus etenee