Puukerrostalohankkeiden määrä kasvaa Suomessa. Eniten puukerrostalohankkeita on suunnitteilla Tampereelle.

Suomeen suunniteltujen puukerrostaloasuntojen määrä nousi viime vuodesta 25 prosenttia. Viime vuonna suunnitteilla oli 6 000 uutta puukerrostaloasuntoa. Nyt niiden määrä on noussut 7 500:aan. Kärkisijaa puukerrostalohankkeissa pitää Tampere.

Tällä hetkellä Suomessa on rakenteilla tai suunnitteilla yhteensä 63 puukerrostalohanketta. Näihin kuuluvat yksittäiset, vähintään 3-kerroksiset puukerrostalot, puukerrostalokorttelit ja suuren mittakaavan puurakenteiset julkiset rakennukset. Viime vuonna hankkeita oli 51, vuonna 2017 niitä oli 40.

7 500 uutta puukerrostaloasuntoa

Puukerrostalohankkeista varmasti toteutuvia on 18, todennäköisiä 31 ja mahdollisia 14. Mahdollisia hankkeita ovat kaavavaiheessa olevat laajat hankkeet, joissa ei ole vielä puurakentamiseen sitoutunutta rakennuttajaa tai rakentajaa.

Jos kaikki varmat ja todennäköiset hankkeet toteutuvat, Suomeen on tulossa lähivuosina miltei 7 500 uutta puukerrostaloasuntoa. Tämä on noin 1 500 asuntoa enemmän viime vuoteen verrattuna.

”Luvut osoittavat, että teollinen puurakentaminen on pääsemässä vauhtiin Suomessa. Viime vuosina Suomeen on perustettu useita puuelementtitehtaita, ja yhä useampi rakennuttaja on alkanut käyttämään puuta kerrostalojen runkomateriaalina”, ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino sanoo.

Tampere pitää kärkipaikkaa

Ympäristöministeriön selvityksen mukaan puukerrostalohankkeita on tulossa tasaisesti ympäri maata. Eniten hankkeita on kaavailtu Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen. Kaupungeista kärkipaikkaa pitää Tampere, jonne on jo nousemassa puukerrostalokohteita Härmälään, Kauppiin ja Rauhaniemeen. Todennäköisiä hankkeita Tampereelle on suunnitteilla seitsemän ja mahdollisia yksi.

Lappiin, Kainuuseen, Etelä-Karjalaan, Päijät-Hämeeseen, Kanta-Hämeeseen tai Ahvenanmaalle ei ole tällä hetkellä suunnitteilla yli 3-kerroksisia puukerrostalohankkeita.

”Toivon, että jokaisessa maakunnassa ja kunnassa puu nähtäisiin tasavertaisena rakennusmateriaalina muiden materiaaleihin kanssa. Puurakentamisen lisäämiseen voidaan vaikuttaa muun muassa kaavoituksen, maankäyttösopimusten ja tontinluovutusehtojen kautta”, Heino sanoo.

Suurin yksittäinen käynnissä oleva puukerrostalohanke on Turun Linnanfältissä, johon on rakentumassa noin 950 puukerrostaloasuntoa.