Puulla lämmittämisen sesonki alkaa ilmojen kylmettyä. Se näkyy vakuutusyhtiön vahinkotilastoissa karulla tavalla.

Syksyn alku näkyy Ifin vahinkotilastoissa, kun tulisijoja lämmitetään kodeissa ensimmäistä kertaa. Tulisijoista ja tuhka-astioista lähteneet palot painottuvat syys-lokakuulle. Vahinkojen yleisin syy on, että tulisija on jätetty valvomatta tai tuhka laitettu muoviastiaan tai kannettomaan metalliastiaan.

Varmista että piippu vetää

Kun puulla aletaan lämmittää taloja ja mökkejä syksyllä ensimmäisiä kertoja, on hyvä varmistaa, että savupiippu vetää. Hormissa voi myös olla kosteutta.

”Jos savu pölähtää piipun sijaan huoneeseen, voi seurata savu- ja nokivahinkoja. Kotivakuutus korvaa näitä vahinkoja, mutta niiltä on helppo välttyä lämmittämällä tulisijaa pikkuhiljaa”, kommentoi Ifin vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä.

Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vuoden välein, vapaa-ajan asunnon tulisija kolmen vuoden välein. Ammattilainen huomaa rakenteisiin tulleet viat, kuten tukkeumat ja rikkoutumiset, jotka voivat johtaa palovahinkoihin.

”Jos kiinteistöä ei ole nuohottu säännöllisesti, sillä on vaikutusta myös korvauksen määrään mahdollisissa vahinkotilanteissa”, muistuttaa Ruokoselkä.

Puulla lämmittämisen taidot osattava

Kun tulisijaa lämmittää puulla, ei turvallisuudesta huolehtiminen lopun siihen, että puut palavat takassa turvallisesti. Myös hiilen ja tuhkan oikeaoppisesta säilyttämisestä on osattava huolehtia.

If testasi alkuvuonna terassipalojen yhteydessä myös, kuinka palo voi saada alkunsa, jos hiiliä tai tuhkaa säilytetään väärin. Palotestissä käytettiin lämpökameraa ja noin 600 asteiset hiilet sulattivat muoviämpärin nopeasti.

Tuhka on myös syytä muistaa jäähdyttää kunnolla siihen varatussa kannellisessa metalliastiassa.

”On käynyt niinkin, että asiakas oli tyhjentänyt kuuman tuhkan kompostiin, josta palo levisi myös läheisiin rakennuksiin. Tuhkaa tulisi säilyttää kannellisessa metalliastiassa niin kauan, että tuhka on täysin jäähtynyt”, kommentoi omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä.

Lue lisää:

Näin tunnistat kuivan polttopuun ja säilytät ne oikein

Nuohooja neuvoo puunpolton taidot