Tamperelainen rakennusteollisuuden langattomia kosteusmittausjärjestelmiä kehittävä Wiiste Oy on perustettu 2012, ja Stora Enso Oyj on Euroopan suurin puurakennusmateriaalien toimittaja. Yhteistyö yritysten välillä alkoi Stora Enson startup-yrityksille järjestämästä tilaisuudesta, jossa metsäjätti esitteli tarpeitaan.

Puurakentajat ovat tähän asti ottaneet näytteitä puupaloista, mutta niiden perusteella ei ole saatu tietoa puuelementin kostumisajankohdasta.

Wiisteen ja Stora Enson kesällä julkistama WM1-WAN on maailman ensimmäinen puun kuivaketjun varmistava IoT (esineiden internet) -kosteusmittari. Laite ruuvataan puuelementtiin, ja digitaalinen sovellus mahdollistaa puun jatkuvan kosteusmittauksen. Mittari sopii niin CLT-, LVL- kuin hirsielementteihin.

Laite lähettää ajantasaiset kosteustiedot pilvipalveluun ja hälyttää, jos puuelementti kastuu. Tiedoista voi päätellä myös sen, onko puu kastunut kuljetuksessa, säilytyksessä, rakentamisessa vai rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Ratkaisulla voi myös valvoa puurakennuksen kosteutta sen koko elinkaarena.

Tiedot ovat luettavissa niin mobiililaitteilla kuin pöytätietokoneilla.

Toimivaksi testattu

Mittaria on testattu laboratoriossa sekä kahdessa rakennushankkeessa: Helsingin Jätkäsaaren Wood City 2:ssa ja Itävallassa, Wienin Boku-yliopistolla. Mittari on käytössä myös Helsingissä Suomalais–venäläisen koulun rakennustyömaalla.

Wiisteen kehitysjohtaja Toni Luopajärvi kertoo, kuinka testit varmensivat uudenlaisen mittauksen parantavan toimitusketjun läpinäkyvyyttä.

”Kun testasimme työmailla ensimmäisiä prototyyppejä, huomasimme pilvipalvelusta kosteusarvojen nousseen kovasti. Epäilimme prototyypin vikaantuneen, mutta pienen selvittelyn jälkeen paljastui, että viistosade oli kastellut rakenteen. Ongelma korjattiin, ja pystyimme mittaustiedoista varmistamaan myös kuivumisen.”

Tällainen kastuminen ei aina tule kaikkien osapuolten tietoon. Sitten ihmetellään, mistä kosteusongelmat johtuvat.

Ruuvit mittareina

Uudenlaisessa mittalaitteessa kiinnitysruuvit toimivat elektrodeina, jotka mittaavat puun kosteusprofiilin kahdelta syvyydeltä. Luopajärvi sanoo, että ruuveissa on sentin välein vakiopituudet kahdeksan ja 48 millimetrin mittaussyvyyden väliltä, muutkin ruuvipituudet ovat mahdollisia. Laite ilmoittaa, jos se on asennettu väärin.

Laitetta ei tarvitse kiinnittää sille puolelle, joka on kastumisvaarassa. Luopajärvi mainitsee, että eräässä kohteessa seurataan CLT-kattorakenteita yli 200-millisillä ruuveilla, kun ulkopintaa mitataan sisäkautta.

Hän sanoo uudenlaisen kosteusmittarisovelluksen soveltuvan myös perinteisen rankarakentamisen seurantaan. Jos tiedetään puun kostuneen tai epäillään kosteusvahinkoa, ruuvit voidaan porata kipsilevyn läpi puurankaan seinän sisällä.

Vaikka laite on tarkoitettu sekä rakentamisen että asumisen ajaksi, Luopajärven mukaan kyseessä on vasta perusmalli. Uusia muunnelmia kehitetään, jos kysytään.

Pidemmässä ruuvissa vihreä eristepinnoite rajaa kosteusmittauksen syvyyden ruuvin kärjestä, tässä 18 millimetriin puun ulkopinnasta. Lyhyempi ruuvi uppoaa mittarikotelon läpi vain kärjestään kahdeksan millimetriä puuhun, näin seurataan puun pinnan kosteutta.

Vienti alkanut, patentti haussa

Luopajärven mukaan Wiiste on toistaiseksi hakenut kotimaasta toimintamalleja, mutta kasvua nähdään ulkomaisissa rakennusyrityksissä.

Laitteita on toimitettu Suomen lisäksi ainakin kuuden Euroopan maan ja Australian rakennusliikkeille. Lokakuun alussa puun kosteutta oli pilvipalvelun mukaan mitattu IoT-antureilla jo yli kymmenentuhatta kertaa.

Wiiste on toimittanut puun koko toimitusketjun kosteusmittausratkaisusta patenttihakemuksen Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Wiisteen langattomilla kosteusmittareilla on aiemmin seurattu betonin kuivumista. Lokakuun alussa betonin kosteusmittarilla oli patentti Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa, käsittelyssä oli Euroopan patenttihakemus.

”Betonin kosteusmittarilla aloimme mullistaa koko mittauskäytäntöä. Puun kosteusmittarilla lähinnä parantelemme tuttua mittausperiaatetta”, Luopajärvi luonnehtii.

Myös vahinkokohteeseen

Lokakuussa Wiisteen puun kosteusmittari asennettiin ensimmäisen kerran kosteusvahinkokohteeseen. Sastamalalaiseen puutaloon mittarin asensi Wiisteen myyntijohtaja Jari Salokangas, joka kiinnitti mittarin kosteusvahingosta kärsineen huoneen ulkoseinän alajuoksuun.

Laite sai yhteyden verkkoon, mitä osoittivat välkkymään alkaneet ledit. Data siirtyy Digitan verkon yli Wiisteen Relia-pilvipalveluun seurattavaksi. Näin vältetään turhat työmaan seurantakäynnit. Vakuutusyhtiö, kosteusvahinkoyritys, kiinteistön omistaja ja asukas saavat halutessaan läpinäkyvää dataa koko ajan.

Kosteusvahingon huomasivat puutalon asukkaat Anu ja Tero Vuorenniemi syyskuussa, kun kellarin katosta tihkui vettä. Syyksi paljastui kellarin yläpuoleisen huoneen lattiarakenteisiin päässyt vesi, kun vesiputki oli rikkoutunut. Vuorenniemet ottivat yhteyttä vakuutusyhtiöön, jota kautta järjestyi yhteys kosteusvahinkoja korjaavaan yritykseen, joka on käyttänyt Wiisteen aiempia tuotteita useita vuosia. Nyt yritys päätti kokeilla Wiisteen uutta tuotetta eli puun kosteusmittaria.

Talon rakenteiden pitäisi kuivua vuoden loppuun mennessä. Talo on iso, joten Vuorenniemet pystyvät remontista huolimatta asumaan kodissaan.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 11/20.