Puutarhaan hankittiin uusia taimia ja kukkia tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin.

Puutarhakauppa ylsi uuteen ennätykseen vuonna 2021. Tänä vuonna uusia harrastajia ei enää tullut yhtä paljon, mutta kotitalouksien käyttämä rahamäärä puutarhakauppaan kasvoi.

Tänä vuonna puutarhan kasveihin ja muihin tuotteisiin käytettiin 340 euroa kotitaloutta kohden. Kaikkiaan suomalaiset puutarhaharrastajat käyttivät 25 miljoonaa euroa enemmän puutarhahankintoihin, jolloin kokonaismyynti nousi 688 miljoonaan euroon. Tiedot käyvät ilmi Kantar TNS Agrin Kotipuutarha-tutkimuksesta.

Puutarhaan ostettiin tuotteita verkosta

Puutarhan verkkokauppa kasvoi voimakkaammin kuin myymälöissä tehty kauppa. Kun kokonaismyynti kasvoi neljä prosenttia, vastaava kasvu verkkokaupassa oli kahdeksan.

Puutarhatuotteet ostetaan ja maksetaan verkossa, mutta moni noutaa ne edelleen paikan päältä itse. Tämä johtuu esimerkiksi kasvien herkkyydestä ja osin myös niiden ja kasvualustatuotteiden painosta ja koosta.

Ensimmäisenä koronavuonna puutarhainnostus houkutteli uusia harrastajia, ja nyt 2,1 miljoonassa kotitaloudessa harrastetaan jo puutarhahoitoa.

Kolmasosa suomalaisista on viettänyt kuluneen vuoden aikana aikaisempaa enemmän aikaa omassa puutarhassaan joko pihallaan, mökillään tai puutarhamaisella parvekkeella. Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kuvaa harrastuksen kiinnostavuutta sillä, että siinä näkee hyvin omien kättensä jäljen. Kasvien parissa pystyy tekemään jotain konkreettista

Innokkaimmat uudet puutarhaharrastajat ovat 25–35-vuotiaita.

”Nuoret aikuiset ovat innostuneet erityisesti syötävien kasvien viljelystä, kun taas heitä vanhemmat ikäpolvet arvostavat paljon koristekasveja puutarhassaan”, Timo Taulavuosi arvioi ikäluokkien eroavaisuuksia.

Lue lisää:

Onko sinulla pieni piha? Ethän tee puutarhassa näitä virheitä!