Oman pihan puutarhajätteiden kompostointi tuottaa ravinnerikasta multaa käytettäväksi puutarhan hyötykasvien, perennojen ja kasvimaan kasvien kasvattamiseen. Syksyn lehdet, naatit, ruohosilppu ja muu puutarhajäte ovat hyvää materiaalia kompostointiin.

Omalle pihalle perustettu puutarhakomposti tuottaa valmista multaa vuoden-kahden kuluttua kompostoinnista. Nyt on hyvä aika perustaa pihalle oma puutarhakomposti, sillä syksyllä syntyy runsaasti kompostoitavaa puutarhajätettä.

Näin perustat puutarhakompostin

Etsi kompostille hyvä paikka puutarhastasi. Sijoita komposti etäälle talon ovi- ja ikkuna-aukoista sekä talousvesikaivoista paikkaan, jossa se ei pilaa maisemaa. Jos komposti on lähellä tontin rajaa, keskustele paikasta naapurin kanssa.

Kompostin voi tehdä vaikka lautakehikosta tai käyttää kompostoria. Puutarhakompostin pohjalle laitetaan haketta, silputtuja oksia, kuoriketta tai pieniä risuja. Kasaa komposti kerroksittain: laita siihen vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Typpeä puutarhakompostiin saadaan syksyllä naateista tai ruohonleikkuujätteestä.

Kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaativat kompostoituakseen lisäravinteita. Syksyn haravointijätteiden lahoamista voi nopeuttaa lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko kompostiherätettä tai kanankakkarakeita.

Kuiva jäte ei lahoa, joten komposti kaipaa kastelua. Liika märkyys taas estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä. Oikean kosteuden voi varmsitaa näin: Ota kourallinen kompostia 10–20 cm syvyydestä ja purista sitä nyrkissä. Kompostimassasta tulisi irrota muutama tippa vettä.

Syksyllä koottu puutarhakomposti käännetään ensi keväänä, jotta varmistetaan kompostin tasainen kypsyminen. Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria; toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.

Kasvinosat, joissa on havaittavissa kasvitauteja tai tuholaisia, on turvallisinta kompostoida puutarhakompostorin sijaan lämpökompostorissa. Näin taudinaiheuttajat ja tuholaiset tuhoutuvat eivätkä leviä uudelleen puutarhaan.

Lähteet: Biolan ja HSY

Älä laita kompostiin

möhöjuurisia juuria tai multaa
kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
pahkamätäisiä sipuleita
rengasmätäisiä perunoita
juureskellarin jätteitä keväällä
juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä