Keväällä kukkivien tulppaanien ja narsissien sipulien istutusaika on nyt. Monivuotisia kukkia, pensaita ja puita voi istuttaa niin pitkään kuin maa on sula.

Keväällä kukkivien sipulikukkien, kuten tulppaanien, narsissien ja krookusten, istutusaika on syys-lokakuussa. Maan pitää olla viilentynyt alle 10 asteeseen, mutta silti sipuleille on jäätävä aikaa juurtua ennen maan routaantumista. Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin. Tulppaaneja ehtii istuttaa aina maan pinnan jäätymiseen asti.

”Savista maata kannattaa parantaa lisäämällä istutusalueelle uutta multaa tai kypsää kompostia. Myös multaan lisätty biohiili ja mykorritsat parantavat kasvuolosuhteita ja juurtumista”, neuvoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Vielä ehtii istuttaa uusia kukkia ja pensaita

Ruukuissa myytäviä puiden, pensaiden, köynnösten ja monivuotisten kukkien taimia voi istuttaa niin pitkää kuin maa onsula. Syksyllä ilmankosteuden lisääntyminen ja syyssateet parantavat uusien istutusten kasvuunlähtöä. Loppukesällä ja syksyllä istutettavia taimia ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin kevätistutuksia.

Poista istutuspaikalta ensin rikkakasvit ja kuohkeuta maa. Tarvittaessa voit kuoria maa-aineksen pois ja korvata sen uudella mullalla.

Mitä aremmasta lajista on kysymys, sitä enemmän sille on varattava aikaa juurtua ennen maan jäätymistä. Kestäviä maatiaisperennoja voi siirtää maan routaantumiseen saakka. Sen sijaan jalokärhöt, alppiruusut, hedelmäpuut ja muut talvenarat kasvit istutetaan mahdollisimman aikaisin.

Leikkaa vielä ruohoa

Jos keväällä haluat nauttia kukkaloistosta ja aikaisin vihertyvästä nurmikosta, älä lintsaa kitkemisessä tai ruohonleikkuussa.

”Syksyllä liian pitkäksi jäänyt nurmikko kaatuu nurin ja alkaa maatua. Ylipitkä nurmikko kerää homeita ja mahdollinen alle jäävä hyvä nurmikko tuhoutuu. Siksi on tärkeää jatkaa säännöllistä leikkausta vielä syksylläkin. Nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 sentin korkuisena. Nurmikko lopettaa kasvunsa vasta, kun päivälämpötila laskee alle 5 asteen”, muistuttaa Kerttula.

Pienen määrän nurmikolle tipahtaneita lehtiä voi silputa ruohonleikkurilla ja jättää matojen ravinnoksi, mutta paksu lehtipatja on hyvä haravoida pois.

Syksyllä kitketty kukkapenkki paljastuu keväällä lumen alta rikkakasveista puhtaana. Sen sijaan lehtien haravoinnin ja kuihtuneiden varsien siivoamisen voi jättää kevääseen. Kuihtunut kasvijäte suojaa kukkapenkkiä pakkaselta, tuulelta ja kuivattavalta kevätauringolta.

Näin istutat kukkasipulit

1 Valitse kukkasipulit, jotka ovat napakoita, jätä pehmeät ostamatta.

2 Kouhkeuta istutuspaikan multa 30 sentin syvyydeltä.

3 Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.

4 Jos maa on kuiva, istutusalue kastellaan istutuksen jälkeen.