Syyslannoitus parantaa kasvien kylmyydenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden satoa. Hyvä aika syyslannoitukselle on heinä-elokuussa.

Syyslannoituksesta hyötyvät kaikki monivuotiset kasvit: perennat, koristepuut ja -pensaat, hedelmä- ja marjakasvit, köynnökset sekä nurmikko. Kun syyslannoituksen tekee riittävän ajoissa, mielellään jo heinäkuussa, parantaa se kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Syyslannoituksen aikaan kasvien tulisi olla vielä kesäisen vihreitä. Jos kasvit ovat jo ehtineet värittyä ruskan väreihin, ne eivät enää hyödynnä syyslannoitteen ravinteita. Syyslannoitus on hyvä tehdä viimeistään elokuussa, koska silloin muodostuvat monivuotisten kasvien seuraavan vuoden kukkasilmut.

Loppukesän lannoitteina kalium ja fosfori

Loppukesällä annettavan lannoitteen tulisi sisältää kaliumia ja fosforia. Kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä, eli se toimii pakkasnesteen lailla. Fosfori taas edesauttaa kukkasilmujen muodostumista ja lisää näin seuraavan vuoden kukintaa ja marja- ja hedelmäkasveilla myös seuraavan vuoden satoa.

Syksyllä annettava lannoite ei saa sisältää typpeä, koska typpi saa kasvin vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy.

Yksivuotisia kasveja, kuten parvekekukkia, voi lannoittaa typpipitoisella lannoitteella koko kesän.