Toukokuussa pitkään jatkunut poikkeuksellisen lämmin sää on saanut kevään etenemään vauhdilla. Vaikka ihmiset iloitsevat, kiusaa pitkään jatkunut sateeton jakso kasveja. Jos kasvit kärsivät kuivuudesta, niiden kasvu voi pysähtyä ja sato jäädä pieneksi. Pahimmassa tapauksessa kasvit kuolevat.

Luonto on tällä hetkellä jopa 2‒3 viikkoa edellä normaalia kasvurytmiä, ja kuivuus alkaa jo rajoittaa kasvien kasvua. Korkea lämpötila ja tuuli saavat kasvit haihduttamaan, mutta puutarhamaan vesivarastot alkavat olla hyvin niukat. Puut ja pensaat saavat kyllä vetensä syvällä kasvavien juuriensa kautta, mutta pintamullassa kasvavien kasvien tilanne voi olla tukala.

”Lehtevät kasvit, kuten nauhukset, ritarinkukat ja saniaiset, tarvitsevat nyt kastelua, jos kasvualustakerros on liian ohut tai maa-aines on hiekka- tai turvepitoista ja siksi helposti kuivuvaa. Ensimmäinen merkki kastelutarpeesta on, kun kasvit nuutuvat iltaa kohti, vaikka aamuisin olisivat aina terhakkaasti pystyssä”, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nyt on siis aika tehdä toimia puutarhassa niin, että kasvit pysyvät hengissä ja marjapensaat tuottavat kesän aikana hyvää satoa.

Näin puutarha selviää kuivuudesta

1 Nosta ruohonleikkurin teräkorkeutta. Nurmikko on herkkä kellastumaan kuumassa ja kuivassa. Helteellä ruohonleikkurin terien korkeutta kannattaa nostaa hieman normaalista. Pitempi ruohokasvusto suojaa herkkää juurenniskaa kuivumiselta. Nurmikon kastelu on syytä aloittaa, jos nurmikko on selvästi kellastunut kuivuudesta. Kerttula suosittelee nurmikon kastelemista aamuisin, jotta kotilot eivät saa iltakastelulla temmellyskenttää.

2 Kastele kunnolla, älä tipoittain. Niukasta kastelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Sadonmuodostusvaiheessa mansikka, herukat, vadelmat ja mustikat kaipaavat vettä. Jos vettä on niukasti, yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas. Kasveille ei ole mitään hyötyä siitä, että mullan pinta kastuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut aiheuttavat sen, että kasvit kasvattavat juuria lähelle mullan pintaa ja silloin juuret ovat entistä herkempiä kuivumaan. Kun päätät kastella, kastele kerralla kunnolla ja anna sadettimen olla samassa kohdassa jopa useamman tunnin.

3 Käytä piharuukuissa multaa, jossa on biohiiltä varastoimassa vettä.

4 Altakasteluruukut ja -altaat helpottavat piharuukkujen kastelua.

5 Istuta uudet kasvit multaan, jossa on valmiina kasvien vedenottoa helpottavia mykorritsoja. Mykorritsa eli sienen ja kasvin juuren symbioosi auttaa kasvia selviytymään poutakausista. Mykorritsasymbioosissa sieni saa kasvilta yhteyttämistuotteita ja vastalahjaksi sieni kerää kasville vettä. Luonnossa noin 90 prosenttia kasveista elää symbioosissa sienen kanssa. Mykorritsat on joko lisätty valmiiksi istutusmultaan tai niitä voi ostaa jauheena, joka sekoitetaan itse kasvualustaan.