Aurinkoiset kevätpäivät houkuttelevat pihatöihin, ja aikainen kevät mahdollistaa puutarhapuuhien aloittamisen keskimääräistä varhemmin. Nyt on korkea aika leikata puut ja pensaat, mutta kukkapenkkien siistimisessä kanssa kannattaa muistaa maltti.

Marjapensaat ja omenapuut leikataan silloin, kun puut ovat vielä lepotilassa eivätkä niiden silmut ole lähteneet pullistumaan. Silloin ne eivät ole vielä ehtineet kuluttaa energiaa lehtien kasvattamiseen ja toipuvat leikkaamisesta paremmin. Leikkaaminen pitää kasvit elinvoimaisina ja satoisina. Etelä-Suomessa leikkauksella on jo kiire.

”Lämpimät päivät virittävät kasvit nopeasti kevääseen ja mustaherukka alkaa ensimmäisen joukossa avata silmujaan”, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Keväällä puista ja pensaista poistetaan vähintään kuivat, katkennet ja toisiaan hankaavat oksat. Marjapensaita kannattaa leikata vuosittain vähän kerrallaan, jolloin ne tuottavat jatkuvasti satoa. Herukkapensaan vanhat ja huonokuntoiset oksat leikataan maata myöten poikki, ja pensaaseen jätetään noin 20 vahvaa oksaa. Myös koristepensaista voi leikata vanhimmat ja huonokuntoisimmat oksat maata myöten.

Jätä syksyn lehdet kukkapenkkiin

Syksyllä kukkapenkkiin jääneet kuivat lehdet saa jättää paikoilleen ja talven kukkapenkissä törröttäneet kuivat kukkavarret voi silputa kasvien tyvelle. Madot ja muut pieneliöt hajottavat kuivuneet kasvinosat humukseksi kukkien käyttöön.

”Hajoamista voi nopeuttaa ripottelemalla kuivien lehtien ja silputtujen varsien päälle typpipitoista kevätlannoitetta tai kanankakkarakeita. Kun lannoituksen jälkeen kukkapenkin pinnalle levitetään vielä ohut kerros uutta multaa tai kompostia katteeksi, on istutusalue kerralla siisti ja maahan saadaan uutta humusta”, vinkkaa Kerttula.

Penkeistä kitketyt rikkakasvit laitetaan kompostoriin.

Lannoitus virkistää sammaloituneen nurmikon

Tänä keväänä sammalta on Etelä-Suomen nurmikoilla enemmän kuin yleensä, syynä on leuto talvi. Sammaloituneen nurmikon voi virkistää lannoittamalla.

Ennen lannoitusta kannattaa odottaa roudan sulamista ja nurmikon kuivumista, ettei nurmikolla kulkeminen tiivistäisi turhaan maata. Tiiviissä maassa nurmiheinien juuret kärsivät ja sammal saa taas etumatkaa kilpajuoksussa nurmikon kanssa.

Kevät on paras aika aloittaa kompostointi. Keittiön biojäte kompostoidaan kauttaaltaan lämpöeristetyssä kompostorissa. Kesäkäytössä olevalla mökillä voidaan kompostoida myös eristämättömässä, tiivissä kompostorissa.

Vinkkit kotipuutarhan kevätkunnostukseen

1 Leikkaa omenapuut ja marjapensaat ennen kuin silmut pullistuvat.
2 Siisti kukkapenkki: silppua varret ja levitä päälle kompostia tai multaa.
3 Kitke rikkakasvit heti maan sulamisen jälkeen.
4 Virkistä lannoittamalla nurmikko uuteen kasvuun.
5 Lannoita perennat, pensaat ja puut.
6 Aloita kompostointi, säästät jätelaskussa ja saat omaa multaa.