Kevättalvi on monien puutarhatöiden vilkkainta aikaa. Puut ja pensaat leikataan ennen kasvun alkua, ja maata kannattaa ravita kalkilla.

Valitse leikkaustöihin hyvä välineet, jolloin leikkauspinnoista tulee siistit ja oksat eivät turhaan katkeile vääristä paikoista. Hyviä työvälineitä ovat oksasakset, oksasahat, teleskooppileikkurit sekä raivaussakset. Myös tukevat tikkaat ja kottikärryt on hyvä varata pihapuuhiin.

Leikkaa hedelmäpuut kevättalvella

Kuolleita oksia voi poistaa pitkin vuotta, mutta elävien oksien poistaminen on hyvä tehdä ennen nestevirtausta. Leikkaa siis orapihlaja-aitaa jo kevättalvella ja tasaa sen kasvua kesällä. Myös jaloruusujen versoja on hyvä harventaa ja typistää keväällä. Myös havut leikataan talvella, mutta tuija-aitaa voi muotoilla myös kesällä. Jos vuorimännystä haluaa tuuhean, on siitä leikattava puolet vuosikasvaimesta ennen juhannusta.

Hedelmäpuut siistitään ja leikataan kevättalvella ennen silmujen puhkeamista. Luumupuuta ei suositella leikattavaksi kuin harvakseltaan.

Tee omenapuun leikkaus leutona päivänä. Leikkaa ensin pois vioittuneet ja kuolleet oksat, poista sen jälkeen toisiinsa hankaantuneet oksat sekä suoraan ylös sojottavat vesiversot. Tämä jo riittääkin yleensä leikkaukseksi, mutta tarvittaessa voi vanhasta omenapuusta leikata myös ison oksan pois. Silloin on hyvä leikata oksa ensin hieman lyhyemmäksi ja viimeistellä leikkuu paksun oksakauluskohdan ulkopuolelta.

Myös puiden myrkyttäminen tuholaisten varalta on hyvä tehdä ennen silmujen puhkeamista.

Pensaat leikataan varoen

Pensaiden leikkaamisessa on koulukuntia: toiset neuvovat leikkaamaan varhain keväällä, toiset taas vasta loppukesästä kasvukauden jälkeen. Tarkista siis pensaskohtaiset suositukset puutarhurilta ennen kuin lähdet leikkaamaan pensaita.

Koristepensaiden harvennusleikkauksessa oksia poistetaan kokonaisina maata myöten. Vanhat pensaat vaativat joskus alasleikkaamisen, jotta niistä saadaan taas siistin näköiset. Tällaisia alasleikkaamista kestäviä pensaita ovat muun muassa pensasangervo, lumimarja, hortensia, taikinamarja ja pihlaja-angervo.

Paljon mahlaa vuotavat pensaat kuten pensasmaiset vaahterat tai viiniköynnökset leikataan vasta pakkasen ensimmäisen puraisun jälkeen.

Ravitse maata kalkilla

Kalkitseminen ravitsee maata ja nostaa maan pH-lukua useimmille puutarhakasveille suotuisammaksi, sillä Suomessa maa on useilla paikoin liian hapanta. Kalkkia eivät kuitenkaan tarvitse alppiruusut, atsaleat ja hortensia. Kalkista iloitsevat sen sijaan jasmikkeet, kirsikat, ruusut ja syreenit.

Kalkki kannattaa levittää puutarhaan vielä silloin, kun maassa on lunta. Lumen sulaminen edistää myös ravinteiden kulkeutumista kasvien juurille.