Paras aika syyslannoitukselle on elo-syyskuussa, kun kasvit ovat vielä kesäisen vihreitä.

Syyslannoitus parantaa monivuotisten kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan ja lisää seuraavan vuoden satoa. Syyslannoituksesta hyötyvät kaikki monivuotiset kasvit: perennat, koristepuut ja -pensaat, hedelmä- ja marjakasvit, köynnökset sekä nurmikko. Riittävän ajoissa annettu syyslannoitus parantaa kasvien kestävyyttä kylmyyttä vastaan ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Lannoita jo elokuussa

Hyvä aika syyslannoitukseen on jo elokuussa. Silloin muodostuvat monivuotisten kasvien seuraavan vuoden kukkasilmut. Syyslannoituksen aikaan kasvien tulisi olla vielä kesäisen vihreitä.

Jos kasvit ovat jo ehtineet värittyä ruskan väreihin, ne eivät enää hyödynnä syyslannoitteen ravinteita.

Syksyllä ei anneta typpeä monivuotisille kasveille

Syksyllä annettavan lannoitteen tulisi sisältää kaliumia ja fosforia. Syyslannoitteen kalium nostaa kasvien solunesteen väkevyyttä ja samalla jäätymispistettä, eli toimii ikään kuin pakkasnesteenä. Fosfori puolestaan edesauttaa kukkasilmujen muodostumista ja lisää siten seuraavan vuoden kukintaa ja marja- ja hedelmäkasveilla myös seuraavan vuoden satoa.

Syksyllä annettava lannoite ei saa sisältää typpeä, koska typpi saa kasvin vihreät osat kasvamaan ja kasvin talvilepoon siirtyminen häiriintyy. Sen sijaan yksivuotisia kasveja, kuten parvekekukkia, voi lannoittaa typpipitoisella lannoitteella koko kesän, jotta ne jaksavat kukkia pakkasiin asti.

Vinkit antoi Biolan.