Vapaa-ajan asunto, mökki, pyörii maapallon kanssa tasatahtia. Tavoitteena on saada auringonsäteet koko päiväksi suoraan olohuoneeseen, auringon noususta sen laskuun asti.

Pyörivällä mökillä on ollut helppo juksauttaa esimerkiksi yövieraita. Nukkumaan mentäessä ikkunasta näkyy järvimaisema, mutta aamulla herättäessä edessä onkin synkkä metsä. Siinä on moni hieraissut pariinkin otteeseen unihiekkaa silmistään miettiessään, onko tosiaan hereillä, näkeekö näkyjä vai onko lopullisesti seonnut.

Tammelan Valajärvellä sijaitsevan pyörivän mökin rakennemekanismin on suunnitellut omistaja itse. Metalliteollisuudessa yrittäjänä ja tuotekehittäjänä toiminut isäntä suunnitteli rakennettavalle mökille pyörivän alustarakenteen.

Kun tontilla ollut vanha mökki oli purettu, kaivettiin sen kohdalle tilava kuoppa, johon mökin pohjatueksi valettiin betonijärkäle. Siitä ylös suuntautuu tukeva pystyakseli, jonka yläosassa on kuulalaakeroitu tukirakennelma. Sen säteittäin suuntautuvat 12 rakenneristikkoa ovat pituudeltaan 6,2 metriä. Näin mökin rakennusalan halkaisijaksi saatiin12,4 metriä. Mökin varsinaiset pohjarakenteet lepäävät näiden säteittäisten tukirakennelmien päällä.

Mökki pyörii sähkömoottorilla

Talo pyörii 185 watin sähkömoottorilla, tarkasti päivänkierron nopeudella. Mökkiä on mahdollista pyörittää myös 1,5 kW:n moottorilla, jolloin kierrosaika on 13 minuuttia. Mökin suunta päivänkiertoon voidaan valita haluttuun asentoon, pysäköintikin on mahdollista.

Pyörivä vapaa-ajan asunto rakennettiin vuonna 2006 ja otettiin käyttöön jo saman vuoden jouluna. Viimeistelytyöt ovat siitä lähtien jatkuneet ja ovat nyt terassin kaiteen yläosaan tulevaa ruostumatonta teräsputkea vaille valmiit.

Asunnon ensimmäisessä kerroksessa ovat tupakeittiö, sauna, pesuhuone ja bioistuimella varustettu sisävessa. Toisen kerroksen parvelle sijoittuvat kaksi makuutilaa ja vaatekomero. Mökissä on vesijohto ja viemäri. Harmaat jätevedet johdetaan imeytyskenttään.

Käyttöveden sisääntulojohto on sijoitettu pystyakselin sisälle. Vesijohdon yläpäässä on pyörivä liitin, josta vesi jakautuu eri käyttöpisteisiin. Jätevedet poistuvat puolestaan pystyakselin ulkopinnalle rakennettua kaksiosaista poistoventtiiliä pitkin. Venttiilin osista toinen on kiinteästi kiinni pystyakselissa ja toinen puolikas pyörii mökin mukana.

Lue koko juttu TM Rakennusmaailman numerosta 5/10, joka ilmestyi 18.8.

Lue lisää:

Pyörre on Asuntomessujen puhutuin talo