Tukeva ja kätevä pyykinkuivausteline on pyykkärin arjen tärkeä apuri

Pyykkiä pestään kotitalouksissa lähes päivittäin, joten se olisi saatava kuivaksi ripeästi. Valitettavasti arkitodellisuus ja asuntojen suunnittelu eivät läheskään aina kohtaa, tilaa kuivaamiseen on niukasti varsinkin kerrostaloasunnoissa. Koska kuivausrumpuja, taloyhtiön kuivaushuoneita tai ulkonaruja ei ole kaikkien ulottuvilla, pyykinkuivausteline on viritettävä sinne, minne se sattuu suinkin mahtumaan.
Yleisimmin suomalaiset keskittävät pyykkiasiat pesutiloihin. Työtehoseuran mukaan idea on huono, kun pesutiloissa ei ole riittävää ilmanvaihtoa. Vaikka pyykki itsessään kohtuullisesti kuivuisikin, suihkukäyntien aiheuttama kosteus kertyy pyykkiin hidastaen kuivumista.
Pyykin kuivuminen on yksinkertaista matematiikkaa. Kuivumisaikaan vaikuttaa pyykin jäännöskosteus sekä kuivaustilan lämpötila, kosteus ja ilmanvaihto. Esimerkki: Kerralla pestävä pyykkimäärä on noin 3 kg. 1400-1200 kierrosta minuutissa linkoava pesukone jättää pyykin jäännöskosteudeksi 50-70 % = Pyykin kuivuminen kuivassa huonetilassa kestää 6-7 tuntia.

Punainen paita roikkuu Meliconi Stendimeglio Quadrifoglio pyykkitelineessä

Omilla jaloillaan seisovan telineen korkeutta kasvattamalla on saatu tilaa jopa lakanoille. Valmistaja lupaa telineeseen mahtuvan kaksi koneellista eli 33 metriä pyykkiä. Teline on näppärästi käyttövalmis: Jalat esille ja siivekkeet vaaka-asentoon. Tippukaukalot keräävät valuvan veden. Pyörät helpottavat siirtelyä. Kuvassa Meliconi Stendimeglio Quadrifoglio.

Ilmanvaihto kuntoon
”Riittävä ilmanvaihto on terveen sisäilman perusta ja siivooja. Asunto ei saa olla umpinainen kuin pullo, vaan ilman pitäisi vaihtua vähintään kerran kahdessa tunnissa. Ilmanvaihto voi olla koneellinen tulo ja poisto, koneellinen poisto tai painovoimaisesti toimiva. Kahdessa viime tapauksessa asunnossa on oltava korvausilmaventtiilit ja poistot puhtaina ja auki”, sanoo Sisäilmayhdistyksen sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen.
Ilmanvaihto on todistetusti liian pieni, jos kosteus tiivistyy ikkunaan tai jos hyvin lingottu pyykki ei ota kuivuakseen alle vuorokaudessa. Uutta pesukonetta valitessa linkoamiskierroksille onkin hyvä panna painoa. Höyryisenä pitkään pysyvä ikkuna kertoo, että ilma ei vaihdu alkuunkaan kunnolla.
Huoneilman kosteusprosentin voi toki mitata, mutta vanha kunnon maalaisjärki on ihan yhtä kätevä. Jos huoneilma on seisovaa ja huoneissa on nihkeää pyykinkuivauksen aikana, asiaan kannattaa ilman muuta tarttua. Yhteys vuokranantajaan, taloyhtiön päättäjiin tai isännöitsijään on paikallaan.
”Ei ole yhtä ainoaa hyvää ilmanvaihtoratkaisua, joka sopii joka kotiin. Vanhan talon ilmanvaihtojärjestelmän voi uusia, mutta talon rahkeet ja rakenteet on otettava silloin kokonaisuudessaan huomioon. Omakotitalossa asuvan kannattaa vertailla ratkaisuja ja tutkia itse tai pyytää asiantuntija tutkimaan talonsa, sillä muun muassa eristys ja ikkunoiden tiiviys vaikuttavat asiaan.”

ammeeseen kiinnitettävä pinkki pyykkiteline

Ammeeseen kiinnitettävä kuivausteline on kätevä varsinkin silloin, kun arat tekstiilit nostetaan linkoamatta kuivumaan ja vettä valuu runsaasti.

Asenne sulkee venttiilit
Hyvän sisäilman esteenä on paljon piintyneitä tapoja ja huonoja käytäntöjä. Ei riitä, että jokaisessa oleskelu- ja makuuhuoneessa on ilman tuloventtiili, niiden pitäisi olla aina auki. Jälleen kerran käytäntö kohauttaa olkapäitään suosituksille.
Pihi omakotiasukki napsauttaa venttiilit talvipakkasilla visusti kiinni, koska lämpöhän karkaa muuten harakoille. Vanhoissa kerrostaloissa tuloilmaventtiilit voi olla jopa muurattu kiinni, joten ne on avattava. Moni vilukissa välttää viimeiseen asti vetoa ja jopa teippaa räppänän rakoset kiinni. Haitat ilmanvaihtoventtiilien sulkemisesta ovat huomattavasti suurempia kuin vetohaitat.
”Venttiilien sulkeminen on säästämistä väärästä paikasta. Pyykin ja astioiden peseminen, suihkukäynnit ja saunominen ovat usein toistuvia arkiaskareita, jotka kasvattavat kodin kosteuskuormaa merkittävästi. Jos omakotitalon asukas kokee säästävänsä lämmityskuluissa sulkieessaan ilmanvaihdon, talon ja ihmisten terveys vaarantuu. Kosteus ja sen poikimat ongelmat ovat vakavasti otettavia asioita.”

Lue lisää digilehdestä 1/2015