1 Väärin tehty vedeneristys päästää veden rakenteisiin

Tärkeintä on tehdä pesutila mieleiseksseen, noudattaa säännöksiä ja hyvää rakennustapaa. Märkätilojen vedeneristys, lattian kaadot ja lattiakaivon asentaminen tulee tehdä huolella. Työt hoitaa sertifikaatin omaava asentaja.

Kylpyhuoneeseen kannattaa valita kestäviä tuotteita, ja kokonaisuuteen on hyvä investoida. Esimerkiksi suihkukaappi ja lattialämmitys takaavat sen, että vesi menee sinne mihin pitääkin ja tilat kuivuvat kohtuullisen nopeasti käytön jälkeen. Hanat voivat olla vettä säästäviä ja valitun lämpötilan tarkkaan pitäviä. Keraamiset laatat seinässä ja lattiassa ovat kestäviä ja myös helppoja pitää puhtaina.

Lattiakaivo voi olla lähellä seinää tai osin jopa seinän sisällä. Silloin lattiassa pystyy käyttämään isojakin laattoja rikkomatta laattajakoa. Lattialämmitys tuo käyttömukavuutta ja samalla edistää tilan kuivumista. Lämmitys voidaan hoitaa vesikiertoisella putkistolla tai asentaa jälkikäteen sähköinen lattialämmitys. Sähkötyöt tekee ammattilainen, ja häntä voi pyytää asentamaan myös pistorasiat, kosteisiin tiloihin sopivat valot ja vikavirtasuojan

2 Huono ilmanvaihto altistaa homeelle ja vaurioille

Rakenteet joutuvat pesutilassa tiukalle. Tilan lämpötila vaihtelee useita celsiusasteita ja materiaalit joutuvat veden kanssa kosketuksiin. Suihkussa käydessä vettä roiskuu yllättävän suurelle alueelle, ja jos tilan jatkeena on sauna, kuumuus leviää myös pesuhuoneeseen. Lämpö kuivattaa pintoja ja vähentää kosteusrasitusta, mutta samalla lämpö myös rasittaa esimerkiksi lauteita, paneelikattoa ja kaappeja.

Uutta rakennettaessa pesutilan voi tehdä mahdollisimman väljäksi. Isoon tilaan on tavanomaista helpompi asentaa kalusteita ja tarvikkeita. Pyykkihuolto kannattaa sijoittaa kodinhoitotilaan eikä kylpyhuoneeseen, jos se vain on mahdollista.

3 Liian vähän suihkuja ja vessoja

Kylpyhuoneeseen tarvitaan toimivat ja mietityt kalusteet. Suihkulle kannattaa varata tilaa ainakin 900 x 900 mm. Peseytyjä tarvitsee enemmän tilaa syvyys- kuin leveyssuunnassa. Suihkutila kannattaa rajata vähintään vedenkestävällä verholla, mutta mieluiten suihkuseinällä tai suihkukaapilla.

Kylpyamme vaatii lattiatilaa 700 x 1500 mm tai enemmän. Porekylpyammeet voivat olla kookkaitakin, ja yleensä tarvitaan vapaata tilaa ammeeseen nousemista ja sieltä poistumista varten.

Suihkukaappi on hyvä valinta, sillä kaapin seinät estävät veden roiskumista ja vesi ohjataan putkea pitkin viemäriin. Myös ilmanvaihdon tulee toimia pesutilassa.

Asunnossa saisi olla useampia vessoja samaan tapaan kuin suihkujakin. Esimerkiksi pientalosta olisi hyvä löytyä kaksi tai kolme vessaa, jos rakennus on suuri ja talouteen kuuluu useita asukkaita. Yksi vessa voi olla eteisessä sisäänkäynnin läheisyydessä, toinen makuuhuoneen yhteydessä ja kolmas saunatilojen lähellä.

4 Ahtaat ja pienet kaappitilat

Kaapistot tuovat kylpyhuoneeseen säilytystilaa. Ne myös ja antavat huoneelle oman ja erityisen ilmeen. Pesualtaan yhteyteen tarvitaan peilikaappi tai peili, säilytyskaappeja sekä valaisin ja pistorasioita. Allastason alla voi olla syvä vetolaatikko hygieniatuotteille, parranajokoneelle ja hiustenkuivaimelle. Kaapistoksi kannattaa valita kosteutta ja vesiroiskeita kestävää materiaalia kuten erikoislevyä tai polttomaalattua teräspeltiä.

Pesuallas ja pesutaso voivat olla posliinia, emalia tai kulutusta kestävää massapuristetta. Pesuallas valitaan kohteen ja tarpeen mukaan. Pienessä tilassa kulma-allas voi olla paikallaan. Perhekäytössä on pitkä ja leveä kahden tai kolmen altaan yhdistelmä toimiva ja käytännöllinen. Pesulle sopii samaan aikaan useampi henkilö yhtä aikaa.

Pesuallas kiinnitetään 800–900 mm korkeudelle lattiasta. Lapsille voi hankkia muovikorokkeen tai asentaa yhden altaista alemmaksi.

Työtehoseura on tutkinut kylpyhuoneen toimintaa ja antanut suosituksia ekotoimivaan kotiin. Kylpyhuoneessa tulisi olla riittävästi säilytystilaa, perheasunnossa kaksi pesuallasta ja lapsiperheen kylpyhuoneessa kaksi suihkua. Erillinen wc on suositeltava ja kylpyhuoneen lattiamateriaalin tulisi olla mahdollisimman pitkäikäistä. Saunan pesuhuone rakennetaan suihkujen ja ammeen tai molempien ympärille. Ikääntyvät henkilöt tarvitsevat tilaa ja esteettömyyttä.

5 Hankalasti puhdistettavat nurkat keräävät likaa

Uusia WC-istuimia on kehitetty teknisesti. Istuimet säästävät vettä ja huuhtelu onnistuu muutamalla litralla. Istuinten lasitus on kestävää ja joissain WC-malleissa istuimen sisäosa on kaulukseton. Silloin istuimessa ei ole hankalasti siivottavia nurkkauksia ja koloja.

WC-istuin vaatii tilaa 850×1250 mm, kun istuin ja vesisäiliö tulevat lattialle ja täysin näkyviin. Seinävessa vie tilaa tavanomaista lattiamallia vähemmän. Huone on myös helppo puhdistaa, kun lattia voidaan istuimen alta imuroida ja pestä. Vesisäiliö asennetaan seinän sisään. Ulospäin näkyviin jää vain lattiasta irti oleva istuin, joka tukeutuu runkorakenteisiin. Tilasta saadaan toimiva, näyttävä ja siisti.

Kylpyhuone kaipaa korjaamista

Rakennustutkimus RTS:n mukaan useiden omakoti-talojen pesutilat kaipaavat lähivuosina korjaamista kuten uusia kalusteita, suihkuja, altaita ja hanoja. Rakenteiden tulee olla kunnossa ja vedeneristyksestä pitää huolehtia. Kivimateriaalit kuten betoni ja harkot kestävät kylpyhuoneessa, mutta myös levyrakenteet hyvin ja oikein tehtynä.

Kylpyhuoneremontin hinta vaihtelee laajuuden mukaan. Korjaus voi maksaa 10000 euroa ja sisältää muun muassa kalusteet, vedeneristystyöt, lattiakaivojen teon, laatoituksen ja vesipisteiden siirron. Sähkötöistä saattaa joutua maksamaan erikseen.

Tarjous kannattaa pyytää usealta urakoitsijalta sopivan hintatason löytämiseksi. Hammasmuki voi maksaa 10 ja suihkukaappi tuhat euroa. Muiden kalusteiden hinnat ovat siltä väliltä.

Pesutilatuotteita markkinoivat mm. Svedbergs, Gustavsberg, Ido, Geberit, Airam, Oras, Hansgrohe, Pisla ja Sanka. Allas- ja seinäkaappeja voi tiedustella myös keittiökalustevalmistajilta. Kylpyhuoneita rakennetaan ja korjataan maassamme tuhansittain. Tärkeintä remontissa on tehdä kylpyhuoneesta sopiva, mukava ja kestävä.