Rakentamisen aloitukset kasvavat euroissa mitattuna yhdeksässä maakunnassa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Myönteisimmät kasvulukemat ovat Pohjanmaalla, jossa uusia hankkeita aloitetaan 234 miljoonan euron arvosta.

RPT Docun julkaiseman Rakennusalan trendit -raportin mukaan rakentamisen aloitukset lisääntyvät euroissa Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa. Lukemat koskevat tämän vuoden kolmannen vuosineljänneksen näkymiä verrattuna vuoden 2017 kolmanteen vuosineljännekseen.

Vaikka euromäärät aloituksissa nousevat, laskivat hankkeiden kappalemääräiset aloitukset edellisvuodesta. Aloitettujen hankkeiden arvo on nyt ollut aiempaa suurempi.

Uudellamaalla aloitetaan 1,423 miljardin euron arvosta uusia rakennushankkeita tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä. Se on 24 prosenttia enemmän kuin viime vuoden jaksolla. Suurimpia työmaita ovat Soukan, Kivenlahden ja Kaitaan metroasemat Espoossa, Perhelän kaupunkikeskus Järvenpäässä, asuinkerrostalo Colosseum Vantaalla sekä Tanssin talo Helsingissä.

Pirkanmaan rakennushankkeiden arvo 287 miljoonaa euroa ja kasvua 55 prosenttia. Hankkeita ovat asuntoyhtiö Tetris Nokialla ja Pohjoisviitta Tampereella. Varsinais-Suomessa aloitetaan 251 miljoonan euron arvosta hankkeita kuten Turun Yliopiston ja Åbo Akademin Kemian talo, Turun Toriparkki sekä asuntoyhtiöt Kakolan Keidas ja Fabriikin Festivo.

Kasvua jopa 697 prosenttia

Keski-Pohjanmaalla aloitetaan uusia hankkeita 68 miljoonan arvosta ja kasvua on 697 prosenttia kuten Kokkolan meriväylä ja asuntoyhtiö Atomonsilta. Pohjanmaalla kasvua on 431 prosenttia ja arvo 234 miljoonaa euroa. Uusia aloituksia ovat muun muassa Wasa Station -monitoimikortteli ja asuntoyhtiöt Himalajankatu Vaasassa sekä Närpiön palvelutalo.

Pohjois-Pohjanmaalla uusien rakennushankkeiden arvo on 327 miljoonaa euroa kolmannella vuosineljänneksellä ja kasvua kuusi prosenttia. Suuria hankkeita ovat Merenojan koulu Kalajoella, Technopolis Oulussa sekä valtatie neljän parantaminen välillä Kello-Räinänperä. Myös Kainuussa on kasvua ja iso hanke Kajaanin harjoitusjäähalli.

Etelä-Karjalassa uusien rakennushankkeiden kasvuprosentti on 121, ja arvo 79 miljoonaa. Suurimpia kohteita ovat Imatran Mansikkalan koulukeskus sekä Saimaan kanavan ratasilta Lappeenrannassa. Kymenlaaksossa nousua on kuusi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja aloitusten arvo on 84 miljoonaa euroa kuten Mussalon satama Kotkassa ja Kimolan vesiväylä Kouvolassa.

Määrä ennallaan ja arvo hiipuu

Uusia rakennushankkeita aloitettiin arvolla mitattuna puolessa maakunnista enemmän kuin viime vuonna, ja toisessa puolessa maakunnista hankkeiden arvo hiipui. Uusia rakennushankkeita saatetaan aloittaa sama määrä kuin viime vuonna kuten Pohjois-Karjalassa, mutta hankkeiden arvo on aiempaa pienempi. Suuria hankkeita maakunnassa ovat Nurmeksen puukerrostalo ja Joensuun uusi harjoitusjäähalli.

Kanta-Hämeessä aloitetaan hankkeita 22 miljoonan arvosta ja se on 70 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden luku. Päijät-Hämeen luvut ovat 51 miljoonaa ja pudotusta 70 prosenttia. Satakunnan aloitukset ovat 31 miljoonaa euroa ja laskua 71 prosenttia. Etelä- ja Pohjois-Savossa rakennusaloitukset hiipuvat kolmannella neljänneksellä. Luvut ovat 24 ja 96 miljoonaa euroa, laskua 57 ja 10 prosenttia. Keski-Suomen aloitusluku on 91 miljoonaa euroa, laskua 51 prosenttia. Lapissa aloitukset ovat 33 miljoonaa, laskua 64 %.

Rakennusalan trendit –raportti sisältää euromääräisen arvon ja lukumäärän tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Raportin on tehnyt RPT Docu, ja se löytyy sivulta: http://faktanetlive.fi/rakennusalan-trendit/