Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin tämän vuoden heinä-syyskuussa poikkeuksellisen vähän, niin kappalemääräisesti kuin kuutiometreittäin laskettuna.

Rakennuslupia myönnettiin heinä-syyskuussa 5,8 miljoonaa kuutiometriä. Se on 25,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Lupia myönnettiin myös kappalemääräisesti vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaikkien rakennustyyppien kuutiomäärät vähenivät heinä-syyskuussa merkittävästi. Eniten vähenivät liike- ja toimistorakennukset, 43,8 prosenttia.

Asuinrakentamisen lupakuutiomäärä väheni huomattavasti

Heinä-syyskuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 1,8 miljoonaa kuutiometriä, samaan aikaan vuotta aiemmin määrä oli 2,9 miljoonaa. Asuinrakentaminen väheni 37,5 prosenttia. Laskua oli kaikkissa talotyypeissä. Asuinkerrostalojen lupakuutiomäärä jäi alle puoleen vuodentakaisesta määrästä.

Rakennuslupia myönnettiin heinä-syyskussa vain 5 492 asunnolle, kun viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 14 494.

Rakennustuotannon arvon kasvu hiipui

Myös volyymin eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintaisen arvon kasvu on hiipunut. Volyymi kasvoi heinä-syyskuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Kasvua oli vielä asuinrakentamisen volyymissa, joka kasvoi 3,9 prosenttia. Muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi vain 0,2 prosenttia.

Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 20,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 9,0 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.