Rakennuslupia uudisrakentamiseen myönnettiin joulu–helmikuussa 17,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Materiaalien hintojen nousu huolestuttaa Rakennusteollisuutta.

Rakennuslupia asuinrakentamiseen myönnettiin Tilastokeskuksen mukaan 2,5 miljoonaa kuutiometriä, ja määrä jäi 19,8 prosenttia vuodentakaista pienemmäksi. Varsinkin kerrostalojen rakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni reilusti, 32,5 prosenttia.

Omakotitalojen rakennuslupien määrä sen sijaan jopa kasvoi hieman joulu–helmikuussa vuodentakaiseen verrattuna. Kuutiometreinä mitattuna niiden määrä kasvoi 1,4%, kerrosneliöinä 0,6% ja myönnettyjen lupien kappalemäärä kasvoi 4,2%. Omakotitaloihin myönnettiin 1090 rakennuslupaa, vuotta aiemmin lukumäärä oli 1046.

” Tilastoissa hankkeiden lukumäärään sisältyvät myös esimerkiksi laajennukset, jotka vaikuttavat määrään eniten”, huomauttaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Kalle Laukkanen.

Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 15,9 %. Asunnoille myönnettiin 8 087 rakennuslupaa eli 19 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi joulu-helmikuussa 10,7 % vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi 19,8 % ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 3,5 %.

Hintojen nousu huolettaa enemmän kuin materiaalipula

Rakennusteollisuus RT:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan Ukrainan sota aiheuttaa suurta epävarmuutta yritysten toimintaan ja tuleviin rakennushankkeisiin. Merkittävimmiksi tuotantoa haittaaviksi tekijöiksi RT:n jäsenyritykset arvioivat investointikysynnän laskun ja materiaalien hintojen nousun.

Yritykset arvioivat, että sodan vaikutukset alkavat purra kunnolla vasta kuluvan vuoden loppupuoliskolla.

”Vaikutusten suuruus riippuu sodan kestosta ja vaihtoehtoisten materiaalikanavien löytymisestä. Idästä aiemmin tuoduille tuotteille ja materiaaleille on etsitty ja löydetty uusia, läntisiä toimituskanavia. Tilanne on kuitenkin altis nopeille vaihteluille, jos korvaavia komponentteja tai materiaaleja ei saada ajoissa”, RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo tarkentaa.

Rakentajien murheet näyttävät liittyvän selvästi enemmän materiaalien hintojen nousuun kuin materiaalipulaan. Sodan aiheuttama kustannusten nousu tulee jo viime vuonna alkaneen kovan kustannusnousun päälle. Erittäin suurta haittaa sodan seurauksena kokee silti tällä hetkellä vain noin joka viides alan yritys.

”Rakennusala oli hyvässä vireessä ennen kriisiä, ja vuoden 2021 lopulla aloitettiin runsaasti etenkin asuntorakentamisen hankkeita. Tämä työkuorma kantaa yrityksiä kesän yli. Epävarmuus liittyy tulevaisuuden hankkeisiin”, Vihmo toteaa.

Lue lisää:

Näistä rakennustarvikkeista tulee pulaa ja hinnat nousevat sodan vuoksi – Kannattaa hankkia terassilaudatkin hyvissä ajoin

Piharakennus täydentää tontin – ja tarvitsee usein rakennusluvan

Remontti voi tarvita rakennusluvan – Ota nämä asiat huomioon kun suunnittelet remonttia

Omakotitalojen kysyntä yllätti kaikki: Miten se vaikuttaa uusiin aloituksiin?