Ympäristöministeriön valmistelema rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmä siirtyy koekäyttöön elokuussa 2019. Samalla käynnistyy myös neuvontapalvelu, joka auttaa aiheen ympäriltä nousevissa kysymyksissä.

Arviointimenetelmän oli tarkoitus siirtyä koekäyttöön jo kevään 2019 aikana, mutta koekäyttöä siirrettiin elokuulle, jotta hanke pystyttiin sovittamaan paremmin tulevan hallitusohjelman tavoitteisiin.

Koekäytön myötä käynnistyy myös Green Building Council Finlandin tarjoama neuvontapalvelu, joka auttaa kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoita vähähiiliseen rakentamiseen ja rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmään liittyvissä kysymyksissä.

”Arviointimenetelmän kehittäminen on edistynyt suunnitelmien mukaan. Sen tarkistaminen hallitusohjelman mukaiseksi auttaa meitä kuitenkin saamaan parhaan hyödyn tulevasta koekäytöstä”, sanoo erityisasiantuntija Matti Kuittinen ympäristöministeriöstä.

Avustusta hankkeille

Ympäristöministeriö myöntää koekäyttöön osallistuville hankkeille avustusta, jolla voidaan kattaa osa arvioinnista aiheutuvista aloituskuluista.

Avustusta voidaan hakea sekä julkisiin että yksityisiin uudis- ja korjausrakentamisen hankkeisiin. Sitä myönnetään erityisesti asuinkerrostaloihin ja julkisiin palvelurakennuksiin kohdistuville hankkeille.

Neuvontapalvelu vastaa kysymyksiin

Vähähiilistä rakentamista tukeva neuvontapalvelu on sekä julkisten että yksityisten toimijoiden käytettävissä. Green Building Council Finland on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää kestävää kehitystä kiinteistö- ja rakentamisalalla.

”Siirtyminen kohti vähähiilistä rakentamista on välttämätöntä, jos haluamme rajoittaa ilmastonmuutoksen seuraukset siedettävälle tasolle. Hiilijalanjäljen arviointi herättää kuitenkin paljon tunteita ja monia kysymyksiä, joihin kaivataan vastauksia. Neuvontapalvelulla pyritään vastaamaan juuri tähän tarpeeseen”, sanoo vanhempi asiantuntija Lauri Tähtinen Green Building Council Finlandista.

Tietoa vähähiilisen rakentamisen laskentamenetelmästä kerätään jo ennen neuvontapalvelun käynnistymistä osoitteeseen www.elinkaarilaskenta.fi.

Rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmän koekäyttö käynnistyy perjantaina 30.8.2019 klo 9 ympäristöministeriössä järjestettävällä seminaarilla. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta edellyttää ilmoittautumista.