”Rakennusten kosteudenhallinta on asumisterveyden kannalta paljon tärkeämpi asia kuin energiatehokkuus, mutta siihen ei löydy samaa kiinnostusta”, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha. 

Suomi on rakenteiden kosteusmittauksessa maailman ehdotonta kärkeä. Rakennusfysiikan professori Juha Vinha ihmettelee viranomaisten suhtautumista rakentajia velvoittaviin määräyksiin, jotka hänen mukaansa puuttuvat suurelta osin uudesta rakentamisen kosteusasetuksesta.

”Rakennusten kosteudenhallinta on asumisterveyden kannalta paljon tärkeämpi asia kuin energiatehokkuus, mutta siihen ei löydy samaa kiinnostusta. Uudet kosteusmääräykset sisältävät yleisellä tasolla olevia vaatimuksia, mutta konkreettisempia velvoitteita niissä on varsin vähän”, Juha Vinha kertoo.

Automaattinen kosteudenseuranta

Uusin läpimurto on tamperelaisen Wiiste Oy:n langaton anturijärjestelmä. Wiisten Oy:n ratkaisussa betonivaluun upotettavat anturit lähettävät tiedon betoninlaatan kuivumisesta reaaliajassa internetiin ja seuraavat kosteutta automaattisesti kymmenen vuoden ajan. Maailmanlaajuisesti ainaulaatuinen täysin automaattinen tiedonsiirto soveltuu esimerkiksi matkapuhelimella luettaviksi.

Rakentamisen kulmakivenä tuntuu usein olevan juuri valettujen betonilaattojen kuivumisen odottaminenn. Väljien mittausmääräysten lisäksi mittauskäytännöt vaihtelevat työmaittain. Myös virheet mittauksissa tai tulosten tulkinnassa ovat yleisiä.

”Rakentamisen kiireen syynä ovat kustannukset. Nyt on alettu onneksi ymmärtää, että oikein tehdyt mittaukset säästävät rahaa. Kosteusvaurioiden korjaaminen jälkikäteen on erittäin kallista, asumisterveydelle aiheutuvista haitoista puhumattakaan. Toimintatavoissa pitäisi siirtyä laadun ja aikataulun hallinnankin takia yksittäisistä pinnoitettavuusmittauksista kuivumisen seurantaan”, sanoo Wiiste Oy:n toimitusjohtaja Toni Luopajärvi.

Kustannukset eivät uuden ratkaisun myötä nouse perinteiseen porareikämittaukseen verrattuna. Kun antureiden akut loppuvat noin kymmenen vuoden kuluttua asennuksesta, mittausta voi jatkaa manuaalisella lukulaitteella.

Uuden teknologian testausjakso on saatu heinäkuun päätteeksi vietyä onnistuneesti loppuun. Langattomasti etäluettavat anturit tuleva myyntiin syys-lokakuun vaihteessa.