Paperit joutuvat pian rakennustyömailla historiaan, kun rakennuksista luodaan jo virtuaalisia kopioita tehostamaan suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa.

Vaikka ohikulkija näkeekin rakennustyömaalla vielä ihmiset ja koneet työn touhussa, on näkyvää rakentamisprojektia edeltävä suunnittelu ottanut viime vuosina hurjan digiloikan. Datan määrä on rakennusalalla nousussa ja avaamassa portit myös tuottavuusloikkaan.

Rakennusalalla on pitkä perinne kaksiulotteisten tasokuvien ja piirustusten käytöstä. Kolmiulotteisesti tehtävien 3D-tietomallien avulla sekä suunnittelijoiden, rakentajien, ylläpitäjien ja käyttäjien on helpompi visualisoida ja hahmottaa kokonaisuus ja korostaa sieltä oman kiinnostuksensa kannalta olennaiset yksityiskohdat. Tieto on myös aiempaa yksityiskohtaisempaa.

YIT:llä data on koottu tietomallikirjastoksi, joka sisältää tietyt toimiviksi havaitut rakenteet ja tekniset yksityiskohdat. Tällaisen tietopankin avulla rakennuksia voi suunnitella pitkälle etukäteen ja ennakoida eri vaihtoehtojen kustannuksia.

”Tieto rikastuu rakentamisen loppuun saakka ja sen jälkeenkin. Rakennuksesta syntyy niin sanottu digitaalinen kaksonen, jota pystytään jatkossa käyttämään apuna myös kiinteistön huollossa ja perusparannuksissa”, YIT:n Asumisen kehitysjohtaja Marko Oinas kertoo.

Digitaalisten kaksosten myötä rakennuskohteessa tehtävä työ vähenee. Kun kylpyhuone-elementeistä on olemassa tarkka digitaalinen kaksonen, ne voidaan tuoda paikalle esivalmistettuina kokonaisuuksina.

”YIT:n Smartti-asuntoja on tehty kohta tuhat kappaletta. Niitä ei aloiteta nollasta, vaan hyviä ratkaisuja voidaan toistaa. Rakennusalalla tehdään turhan paljon uniikkeja kohteita alusta loppuun työmailla. Tietomallien avulla voidaan vakioida ja esivalmistaa rakenteita, joilla nopeutetaan hankkeiden läpimenoaikaa.”

3D-malli vie sisälle taloon

Tositoimissa tietomalleja näkee esimerkiksi Helsingin Pasilassa käynnissä olevalla jättimäisellä Triplan työmaalla, jossa ne auttavat rakentamaan kauppakeskusta, toimistotiloja, asuntoja ja uutta asemaa.

Aiemmin joka alan asentajat lukivat vain oman erikoisalansa piirustuksia ilman, että kukaan hahmotti kokonaisuutta. Tekijät ja aliurakoitsijat käyttävät Triplankin työmaalla yhä piirustuksia, mutta ne saa 3D-mallista ulos nappia painamalla, ilman lisätyötä. YIT:n tietomalliasiantuntija Janne Salinin mielestä 3D-mallien suurin hyöty on kuitenkin niiden havainnollisuus.

”Piirustuksissa ei koskaan voi laittaa kaikkea yhteen kuvaan, koska kuvasta ei saisi mitään selvää. BIM- eli Building Information Model -suunnittelun ja 3D-mallien avulla näemme oikeasti, mitä olemme rakentamassa. Ne auttavat heti ymmärtämään kontekstia ja kokonaisuutta, jonka osaksi omatkin työt tulevat. Ennakointi ja suunnittelu on huomattavasti helpompaa, eikä tekijöille tule eteen yllättäviä lisä- tai purkutöitä,” Salin kertoo.

Kokonaisnäkymän lisäksi 3D-mallien sisällä pääsee liikkumaan ja tarkastelemaan yksityiskohtia. Liikkuminen hoituu tietokonepeleistä tutuilla näppäimillä, jotka ovat tuttuja erityisesti nuorille insinööreille.

Lähde mukaan ennen kuin juna ajaa ohi

YIT:n data- ja analytiikkaosaamisen kehittämisestä vastaava Mikko Kuusakoski korostaa, että laadukas, liiketoiminnan tavoitteita tukeva data on edellytys kaikille digiajan innovaatioille. Se on rajapinta alustataloudelle ja tekoälyn hyödyntämiselle. Niillä ei tee mitään, jos data ei ole laadukasta ja määrämuotoista ja sen tuottaminen lähes reaaliaikaista.

YIT:n tavoitteena on yhtiön laajuinen digitaalinen kaksonen, jolla voi mallintaa koko yritystä ja sen prosesseja. Siihen on Kuusakosken mukaan vielä matkaa.

”Niille, jota ovat vasta datamatkansa alussa, annan kaksi neuvoa: aloita heti ja hyödynnä pilveä. Oikoteitä ei ole – datan järjestykseen ja kuntoon laittaminen on ensimmäinen askel ihan kaikilla. Muuten on turha haaveilla esimerkiksi tekoälyn hyödyistä.”