Suurin osa suomalaisista ei osaa sahata suoraan ja lyö vasaralla sormeen. Se ei kuitenkaan hidasta tekemisen intoa, neljä viidestä pientalo- tai mökkiasukkaasta aikoo rakentaa jotakin tänä kesänä. Kakkoseksi jäävät jopa grillaaminen ja auringossa loikoilu.

Jos omistat pientalon tai kesämökin, kuulut luultavasti niihin suomalaisiin, jotka mielellään rakentavat kesän aikana jotakin. 77 % suomalaista pientalon tai mökin omistajista ainakin ilmoittaa joko tekevänsä terassin, tapetoivansa tai maalaavansa tai ainakin laittavansa pihaa ja puutarhaa uuteen uskoon kesän aikana. Erityisesti naiset ilmoittavat nämä puuhat tavoitteekseen.

Miehet puolestaan aikovat käydä naisia useammin varastojen, autokatosten ja -suojien, saunojen, ulkokattojen sekä lattiapinnoitteiden tekemiseen tai uusimiseen.

Tiedot käyvät ilmi Byggmaxin ja Kantarin suuresta pohjoismaisesta rakentamistutkimuksesta, johon vastasi Suomessa 1 001 pientalo- ja mökkiasukasta.

”Nyt korona-aikana olemme havainneet, että innostus tee-se-itse-rakentamiseen on edelleen kasvanut. Rakentaminen koetaan hauskaksi tekemiseksi eikä vain suorittamiseksi. Kesä näkyy meillä erityisesti noutopihoillamme, jotka täyttyvät terassipuutavaraa ja muita rakennustarvikkeita kyytiin lastaavista. Myös valmiita terassilasituksia myydään meiltä nyt paljon”, kertoo Byggmaxin maajohtaja Aleksi Virkkunen.

Naiset haluavat tulosta, miehet rakentavat tunteella

Rakentaminen on Suomessa käytännönläheistä. Sillä haetaan usein konkreettisia tuloksia tai ratkaistaan ongelmia. Myös paremman kodin rakentaminen itselle tai omalle perheelle pistää suomalaiset vasaran varteen.

Miehillä korostuu naisia enemmän rakentamisen tunnepuoli: He kertovat naisia useammin rakentavansa, koska haluavat tuntea itsensä käteviksi käsistään (miehet 33%, naiset 23%) tai koska haluavat rentoutua (miehet 27%, naiset 21%).

Eniten rakentamisessa ärsyttää projektien jääminen kesken, mutta siihenkin miehet ja naiset suhtautuvat eri tavoin. Keskeneräiset projektit häiritsevät eniten naisia: Naisista 57% kertoo ärsyyntyvänsä projektien keskeneräisyydestä siinä missä miehistä vain 43% myöntää saman.

Päätös rakentamisesta tai remontoinnista tehdää usein yhdessä, mutta erityisesti naiset toivoisivat miehiltä enemmän satsausta rakentamiseen.

Itsetunto kohdillaan

Suomessa sekä miehet että naiset rakentavat, sillä 71% miehistä ja 63% naisista kertoi rakentaneensa tai remontoineensa edellisen vuoden aikana.

Miehillä on naisia parempi usko omiin taitoihinsa. Miehistä vain 9% sanoo, ettei ole lainkaan ammattitaitoinen rakentaja, naisista jopa 62% arvioi ammattitaitonsa vähäiseksi tai olemattomaksi. Siksi onkin yllättävää, että naiset kertovat miehiä harvemmin sahanneensa vinoon, lyöneensä itseään vasaralla sormeen tai mitanneensa väärin.

”Suomalaiset naiset vähättelevät turhaan taitojaan. Perinteisesti rautakaupan asiakas on toki ollut mies, mutta yhä useammin pääasiallinen asiakas ja rakentaja on nainen. Vaikka miehet ja naiset suhtautuvat rakentamiseen eri tavoin, emme näe ostokäyttäytymisessä eroa sukupuolten välillä. Meillä naisten ja miesten ostoskoria ei voi erottaa”, kuvailee maajohtaja Aleksi Virkkunen.