Rakentaminen painuu tänä vuonna laskuun, ennustaa Rakennusteollisuus RT tänään julkistamassaan ennusteessa.

Rakentamisen määrän kehitys painuu tänä vuonna miinukselle. Laskua on luvassa myös ensi vuonna, ja se vetää hyvän työllisyyskehityksen miinusvoittoiseksi. Rakentaminen keskittyy väestön myötä entistä enemmän pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

”Suomen talous kääntyi rakentamisen vetämänä nousuun vuonna 2015, mutta ensi vuodesta alkaen rakentaminen ei enää lisää Suomen talouskasvua eikä työllisyyttä. Kuluvana vuonna rakentaminen taittuu pieneen laskuun. Ensi vuonna alamäki kiihtyy kolmisen prosenttia miinukselle ja vetää samalla hyvän työllisyyskehityksen alaspäin”, Rakennusteollisuus RT ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo toteaa.

Korot alhaalla, asunnot menevät kaupaksi

Rakennusteollisuus RT:n lokakuun asuntotuotantokyselyssä rakennusyritysten perusvire on edelleen positiivinen eikä myynnissä olevien asuntojen määrä ole karannut kasvuun. Asuntorakentaminen hidastuu selvästi, mutta hallitusti. Asuntokauppaa on käyty alkuvuonna vilkkaasti. Matala korkotaso pitää asuntosijoittamisen sekä omistusasumisen edelleen houkuttelevana.

Asuntojen hinnat ovat myös nousseet Suomessa muita Pohjoismaita maltillisemmin. Hinnat ovat nousseet lähinnä pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

Tämän vuoden aikana aloitetaan kaikkiaan 38 000 asunnon rakentaminen. Ensi vuonna aloitukset putoavat RT:n selvityksen mukaan 32 000 asuntoon. Suurin pudotus on tulossa kerrostalorakentamisesta, jossa aloitukset vähenevät sekä tänä että ensi vuonna noin viidenneksen viime vuoden ennätysluvuista.

”Talouskasvu hidastuu, mutta tarve uusille asunnoille ei vähene kaupungistumisen nopeutuessa. Tänä ja ensi vuonna asuntoja valmistuu vielä riittävästi, mutta hiipuva lupakehitys antaa aihetta huoleen vuosien 2021 ja 2022 asuntotuotannon tasosta. Riittämättömästä asuntorakentamisesta ja sen myötä asumisen hintojen karkaamisesta ei saa tulla pullonkaulaa Suomen talouskasvulle tai työllisyystavoitteille”, Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.