Puumaja on parhaimmillaan kokonaan ison puun oksiston tai useiden puiden varassa keikkuva rakennelma, kuin muinainen Tarzanin perintötupa. Voi se olla harakan pesän tapaan sattumanvaraisista tarpeista kasattu mökki tai pelkkä lava. Meidän puumajallemme oli käytettävissä vain yksi pienehkö vaahtera puumajan tueksi. Vaahteraa ei haluttu vioittaa nauloilla tai oksia pätkimällä, joten ratkaisu löytyi kolmesta tukevasta paalusta.

Koska perheen mökiltä karsittiin kuusia, niiden rungoista saatiin majan paalut. Kolmesta noin kahden metrin pituisesta, 10-15 cm:n paksuisesta paalusta sijoitettiin kaksi pitkän sivun kulmien tuntumaan ja kolmas vastakkaisen pitkän sivun keskelle, ja se sidottiin köydellä vaahteraan.

Koska paalut ovat kyllästämättömiä, ei niitä voitu upottaa maahan (eivätkä vaahteran juuret olisi siitä tykänneetkään). Maahan paalujen alle upotettiin betonitiilet ja niiden sekä paalujen väliin pantiin kattohuovan palat. Paalut pultattiin lattian kehyslankkuihin ja tuettiin vinotuilla.

Nikkaroidaan elementtejä

Puumajan materiaalien luontainen hankintatapa olisi käyttää kierrätystavaraa tai pelkkiä risuja, riukuja ja oksia – ja käyttää kattoon ruokoja, olkia tai tuohta. Vaikka ajatus puumajasta tuo mieleen hetkessä kyhätyn hökkelin, nyt oli tarkoitus tehdä pihamaisemaan sopiva, siististi rakennettu mökki, joka kestäisi vuosikaudet lasten käytössä.

Einon ja Uunon maja tehtiin siis rautakaupan vakiotavarasta: lattiaan kakkosnelosta ja raakaponttia, seiniin 45 x 45 mm:n höylättyä listaa ja 15 mm:n tarjousponttilautaa, kattoon vaneria ja kattohuopaa. Mitoitus lähtikin oikeastaan siitä, että katon lappeet saataisiin ilman sahausta kahdesta vakiomittaisesta havuvanerilevystä. Piirroksissa mitat perustuvat 15 x 1200 x 2700 mm:n vanerikokoon. 12 mm:n vanereita näkyy olevan tarjolla koossa 1200 x 2400 mm, jolloin mökin pituutta on vähennettävä 20 sentillä piirrosten mitoista.

Muutenkin mitat ovat viitteellisiä. Niihin vaikuttaa esimerkiksi rakennuspaikka ja minkälaisen puun tai vaikka useammankin rungon yhteyteen maja rakennetaan. Einon ja Uunon maja tehtiin niin tilavaksi, että pojat mahtuvat sinne isompinakin. He voivat vaikka yöpyä majassa aikuisen kanssa. Saattavatpa majaa käyttää yöpymispaikkana seikkailunhaluiset aikuisvieraatkin.

Olisi hankalaa rakentaa puumaja ”pitkästä tavarasta” tikkailla keikkuen. Viisas nikkari valmistaa sokkelikehyksen, seinät, kattotuolit ja katon lappeet valmiiksi tasaisella maalla maalausta myöten. Taiten mitoitettuina osat on sitten helppo ruuvata yhteen yläilmoissa.

Koska pojat olivat rakennusvuonna aika pieniä, tehtiin tukevat portaat halkaistuista puunrungoista.