Kun olet tekemässä vuotuisen huoltokäsittelyn terassillesi, huomaat ensimmäisenä inhottavat levä- ja sammalkasvustot sekä pinttyneen lian puun pinnalla. Tiedät, ettet voi mennä sieltä mistä aita olisi matalin, sillä jos laitat näiden päälle mitä tahansa terassinkäsittelyainetta, maalia tai öljyä, saat terassillesi varman timpurinkeikan vielä järjestettyä saman tien. Mikrobikasvustot kun jäävät aineen kuin aineen alle muhimaan ja puun elinkaari lyhenee. Sitä paitsi muhkurainen terassinpinta ei kyllä miellyttäisi silmääkään.

Kauppojen hyllyt ovat täynnä kaikenlaisia aineita terassin puhdistamiseksi. Muistelet edellistä huoltokertaa ja ymmärrät, että vaikka kuinka pinnistelet ja mietit, mikä se aine oli jolla viime kerrallakin terassin puhdistit, et millään saa tuota tuotemerkkiä päähäsi. Ei hätää.

Tässä pikatestissä päästiin kokeilemaan terassin puhdistukseen tarkoitettua Imprec-raetta.

Painekyllästetyn puun puhdistus

Kohteena toimi painekyllästetystä puusta rakennettu terassi, jonka päälle oli muodostunut mikrobikasvustoa sekä pinttynyttä likaa. Terassi oli tarkoitus käsitellä maalilla myöhemmin. Perusteellista puhdistusta tarvittiin senkin vuoksi kipeästi.

Vaikka terassia ei haluttaisikaan huoltokäsitellä, on se syytä ainakin pestä kerran kesässä, juuri mikrobikasvustojen synnyn estämiseksi. Pinttynyt likakin saa silloin kyytiä, mikä on pelkästään hyväksi, sillä sekä kasvustot että lika voivat olla märkänä liukkaita ja siten myös vaarallisia.

Terassin puhdistusraetta Impreciä myydään ainakin rautakaupoissa. Kyseessä on veteen liuotettava rae, jonka sekoitussuhde on 350 gramman purkillinen 10 litraan vettä. Tästä saadaan pesuliuos. Tuotetta saa myös nestemäisenä litran ja viiden litran pakkauksissa.

Kumiset käsineet kannattaa pitää kädessä ja silmät suojata. Aine on hapettava.

Rakeena tai nestemäisenä

350 g rakeita sekoitetaan 10 litraan vettä, annetaan seistä viisi minuuttia ennen käsittelyä. Terassin väriä vaihdettaessa tai jos likaisuus on voimakasta voidaan tehdä puolet vahvempi liuos. Nestemäisen puhdistusaineen sekoitussuhde on 1:4. Kokeilimme vain raemaista tuotetta.

Odotusajan kuluttua liuosta levitettiin painekyllästetyn puun pinnalle ja annettiin vaikuttaa n. viisi minuuttia, jonka jälkeen pinta puhdistettiin kovaharjaksisella harjalla harjaten ja huuhdeltiin vedellä. Lopputulos oli erinomainen. Terassin kuivuttua painekyllästetyn puun alkuperäinen väri oli selvästi nähtävissä, niin kuin Imprecin valmistaja lupaa. Kasvusto oli kadonnut sekä tietenkin lika.

Suositeltava aine vaativampaankin puhdistukseen.

 

Loppuarvostelu

Imprec

Valmistaja: Impregnum AB

Maahantuoja: Sokeva Oy

Koostumus: natriumperkarbonaatti, natriumkarbonaatti, natriumsilikaatti

Pakkauskoko: 350 g rakeita -> 10 l liuos.

Hinta: 5l 24,90 S-verkkokaupassa, 1l 10,95 Kodin Terra -verkkokaupassa.

Myrkyllisyys vesieliöille: ei ole luokiteltu ympäristölle vaaralliseksi. (Käyttöturvallisuustiedote)

Biologinen hajoavuus: Nopeasti hajoava. Hajoavuus > 60 % / 28 vrk. (Käyttöturvallisuustiedote)

Liikkuvuus maaperässä: Kulkeutuu veteen liuenneena (Käyttöturvallisuustiedote)

Vaarallisten reaktioiden mahdollisuus: Kiivas reaktio mahdollinen kosketuksessa seuraavien aineiden kanssa: vahvat hapot. Kosketuksissa metallien kanssa (sinkki, alumiini, tina) voi vapauttaa räjähtävää vetykaasua. (Käyttöturvallisuustiedote)