Helpoimmin sauna pysyy puhtaana, kun siivoat sen säännöllisesti, tuuletat ja huolehdit myös saunatekstiilien siistiydestä.

Sauna siivotaan aina lämmittämättömänä, sillä puhdistusaineet höyrystyvät kuumassa. Jotkut puhdistusaineet voivat höyrystyä myös yli 40-asteisessa pesuvedessä, joten pienessä löylytilassa kannattaa huolehtia tuuletuksesta tai käyttää hengityssuojainta.

Väärä siivoustaktiikka poikii ongelmia. Jos siivoat painepesurilla, se irrottaa kyllä lian lennossa, mutta liian lähelle kohdetta viety kova suihku saa saumat sinkoilemaan sekä leipoo lauteista tikkuiset ja takkuiset. Puusaunan lauteille väistämättä kertyvä noki lähtee painepesurilla tai harjaamalla, oikea pesusuunta on puun syiden mukainen. Parhaiten painepesua kestää lämpöpuu, ja se ei myöskään elä kosteudessa ja lämmössä yhtä paljon kuin käsittelemätön puu.

Puhtaus on vasta puoli ruokaa, kuivuminen on yhtä tärkeää. Siivous voikin sananmukaisesti vesittyä viime metreillä, jos siivouksen kunniaksi märäksi uitetun saunan kuivumisesta ei huolehdita. Jokaisen saunomisen yhteydessä ei suositella lauteiden huuhtomista läpimäriksi senkään vuoksi, että kastuminen ja kuivuminen rasittaa puuta ja altistaa halkeamille.

Likaa vastaan täsmäainein

”Pöpöille sauna on hyvä ja huono paikka. Kuuma sauna tuhoaa mikrobeja, mutta alalauteiden matalampi lämpötila saattaa toimia elatusalustana. Laudeliinat edistävät lauteiden puhtaana pysymistä merkittävästi. Kun pikkupefletin sijasta valitaan reilunmittainen pellavaliina tai pyyhe, jalatkin voi nostaa leppoisasti lauteille”, kertoo Tampereen ammattikorkeakoulun puhtaanapidon lehtori Leila Kakko.

Peruspuhtaana pidettyä perhesaunaa ei ole tarpeen jynssätä voimakkailla puhdistusaineilla muuten kuin erityistapauksissa. Usein siivottaessa pärjätään neutraaleilla ja heikosti emäksisillä puhdistusaineilla, astianpesuaine voi olla riittävä.

”Harvoin siivotun tai puukiukaalla lämpiävän saunan pinnoille alkaa kertyä nokea sekä rasva- ja kosmetiikkalikaa. Miedosti emäksinen puhdistusaine irrottaa jäämät neutraalia puhdistusainetta tehokkaammin. Oman asuinseudun vesikin vaikuttaa. Jos vesi on kovaa tai käytössä on ruosteista kaivovettä, pinnoille muodostuu helposti saostumia, jotka lähtevät happamalla puhdistusaineella.”

Liukastumisvaaraa on minimoitava saunassa kaikin keinoin. Siihen voidaan vaikuttaa myös pesuaineilla, joilla siivoat saunaa. Kakon mukaan mäntynestesaippua on erityisen huono valinta saunan pesuun, sillä se huuhtoutuu huonosti jättäen pinnat petollisen liukkaiksi.

Likaa hylkivät pinnoitteet ovat suureksi avuksi. Esimerkiksi luonnonkivilaatat kannattaa suojata, sillä rosoisina ja huokoisina ne imevät likaa kuin sieni. Lauteiden käsittely parafiiniöljyllä kerran pari vuodessa vähentää lian ja kosteuden imeytymistä puuhun.

Kylpytilaunelmia myyvien yritysten esitteissä suihkukaapit, seinämät ja laatat välkehtivät tahrattoman puhtaina. Kotitodellisuudessa taistellaan töhnää keräävien silikonilaahusten ja ruoste-, kalkki- ja saippuaroiskeiden kanssa.

”Kun siivoat, käytä saostumiin hapanta puhdistusainetta, joka huuhdellaan huolellisesti pois. Silikonit eivät kestä mekaanista hankausta, lisäksi seisova vesi, saippua, desinfioivat puhdistusaineet ja höyry vaurioittavat niitä. Irtoilevat, värjäytyneet ja mahdollisesti homeiset silikonit pitääkin yksinkertaisesti vaihtaa uusiin. Suihkukaapin puhdistusvälineiksi kannattaa hankkia pehmeä harja ja hyvä mikrokuitupyyhe, ikkuna- tai suihkukuivainta unohtamatta.”

Vinkki: Osta pakastettu tai kuivattu vihta, nypi lehdet pesu- tai suodatinpussiin ja laita muhimaan kuumaan löylyveteen. Mainio tuoksu, ei roskia.

Voihan home

Saunan yhteydessä oleva pukeutumis- ja vilvoittelutila on hankala paikka tekstiileille ja pinnoille. Koska löylyjen välillä ja jälkeen vilvoitellaan, pintojen ja tekstiilien on siedettävä hikeä ja vettä. Homeitiöt riehaantuvat ympäristössä, jossa on kosteutta ja ravintoa, joten tuuletettu puhtaus hillitsee,  likainen ja kostea ympäristö yllyttää hometta.

”Saunomisen jälkeen poltetaan vielä muutama puu pesässä tai pidetään sähkösaunaa päällä jonkin aikaa, jotta kuivuminen on tehokasta. Myös pukeutumistilan pitää antaa kuivua ja tuulettua, ja tekstiilit nostellaan ilmavasti kuivumaan.”

Tekstiilien ja mattojen materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Mikrokuitumatot imevät hyvin kosteuden itseensä ja kuivuvat nopeasti. Saunatuvan istuinkankaat saisivat olla tiivis- ja sileäpintaisia. Markkinoilla on myös mattojen ja tekstiilien pinnoille suihkutettavia likaa ja kosteutta hylkiviä kemikaaleja. Jokainen ratkaisee kohdallaan, istutaanko ja kävelläänkö tai konttaako perheen pienin paljaan ihonsa kanssa homeenesto- ja muilla suoja-aineilla käsitellyillä tekstiileillä vai hoitaisiko materiaalien oikea valinta ja tuuletus asian järkevämmin. Istuinten suojaamineen pyyhkeillä auttaa osaltaan.

Missä kosteus makaa, siellä home muhii. Jos hometta on ilmaantunut puuhun, pintoihin tai tekstiileihin, se pitää saada sieltä pois. Hometahroja voi yrittää poistaa soodalla tai kuumennetulla (ei keitetyllä) etikalla, jota hangataan tahraan, annetaan vaikuttaa ja huuhdellaan pois. Etikkaa ja soodaa ei saa sekoittaa keskenään, sillä toinen on emäs ja toinen happo. Pinnan soveltuvuus pitää ensin arvioida ja mahdollisesti testata pienellä alalla. Tekstiilien homepilkut voi esikäsitellä piimällä ja pestä sitten niin kuumassa kuin kangas sietää. Tekstiileille on myös olemassa myös omia pyykinpesuaineita, jotka tehoavat homeisiin.

Puun pinnan sisälle levinnyt home ei pinnan hinkkaamisesta hätkähdä. Rautakaupan hyllyillä olevat kemianteollisesti tehdyt aineet pureutuvat homeitiöihin puun sisuksiin asti. Aineet ovat yleensä klooripohjaisia, tehokkaita ja vahvasti emäksisiä (pH 12–14), joten tuoteselosteen turvaohjeita kannattaa totella pilkulleen.

Vinkki: Irrotettavat pikkulauteet on helpoin pestä pesuhuoneen puolella.

Kun siivoat, ole tarkkana kloorin kanssa

Hypokloriitti on ärhäkkä aine, jonka käyttöä saunassa ja pesutiloissa kannattaa välttää. Kloorilla kuuraaminen voi olla paikallaan erikoistapauksissa eli jos kotona sairastetaan esimerkiksi norovirusta tai edessä on hyvin likaisen saunan muuttosiivous.

Jotta haitallista ainetta ei höyrystyisi siivoojan hengitysilmaan, klooripitoisia aineita saa käyttää vain viileään veteen, reilu laimennussuhde on suositeltava. Kakon mukaan klooria tai hankausjauhetta voi käyttää myös lauteiden valkaisemiseen.

Normaalissa kotisiivouksessa kloorista koituu enemmän pulmia kuin iloa. Hypokloriitti imeytyy tehokkaasti puupintoihin, josta haitallisia kloorikaasuja vapautuu ilmaan saunaa lämmitettäessä.

Kloori on erittäin haitallinen aine ihmiselle ja myös ympäristölle. Erityisesti saaristossa, järviseudulla ja muualla luonnonvesien äärellä on syytä muistaa, että klooria sisältävää pesuvettä ei saa päätyä vesistöihin.

Myös yhteisvaikutuksista seuraa ongelmia, sillä klooripitoiset puhdistusaineet eivät pelaa yhteen muiden puhdistusaineiden kanssa. Niitä ei saa käyttää yhdessä happamien aineiden, kuten wc-puhdistusaineiden, etikan tai sitruunahapon kanssa, koska silloinkin voi vapautua klooria. Kalkkitahrojen kimppuun ei siis käydä sitruunahapon avulla klooripesun yhteydessä.

Vinkki: Puusaunan lasiluukku on noesta musta. Pyyhi irtonoki ensin sanomalehdellä, sitten veteen kostutetulla talouspaperilla. Lasiluukkuun voi myös hieroa koivutuhkaa ja puhdistaa sen jälkeen kostutetulla talouspaperilla. Loppusilauksena luukun voi huuhdella vedellä.

Lue lisää:

Saunasuoja parantaa saunapaneelin kestävyyttä 

Näin hoituu saunan pintaremontti

Mikä on pielessä, kun saunassa varpaat palelevat mutta pää kuumenee?

Näin syntyy putipuhdas sauna 
Roskien poisto imuroimalla tai lakaisemalla.
Lauteiden huuhtelu lämpöisellä vedellä, puhdistusaineliuoksen levitys, pesu.
Puhdistusaineliuoksen poisto kuivaimella, huuhtelu lämpöisellä vedellä ja lopuksi kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.
Lauteiden kuivaaminen kuivaimella.
Lattiakaivon ja ritilän pesu sekä lattian pesu, huuhtelu ja kuivaaminen.