Sähköasennuksia ja huoltotöitä saavat lain mukaan tehdä vain alan ammattilaiset. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL kysyi kuluttajilta, mikä heitä sähköistyksessä kiinnostaa. Valtaosa vastasi: sähkön turvallinen käyttö.

Rakentamiseen liittyy kohteen sähköistys lähes aina. Kiinteistöön tarvitaan mm. valoja, pistorasioita, talotekniikkaa ja automaatiota. Sähköenergian käyttö lisääntyy vuosi vuodelta ja laitteita on käytössä entistä enemmän. Vanhassa talossa saatetaan tarvita runsaasti lisää pistorasioita ja valopisteitä. Oikea tapa on laajentaa asennuksia ja lisätä pistorasioiden määrää eikä käyttää jatkojohtoja.

”Tärkeimmät sähköön liittyvät asiat on sisäistetty hyvin. Turvalliset laitteet ja turvallinen käyttö ovat sähköistyksen perustekijöitä”, STUL:n tekninen johtaja Esa Tiainen kertoo.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto pitää yllä Löydä sähkömies –palvelua. Sivustolta löytyy tekijä pieneen ja isompaan kohteeseen. Nettipalvelusta voi hakea sähköasentajaa omalta paikkakunnalta tai muualta. Liiton kyselyssä kuluttajat pitivät sähköistyksessä tärkeimpänä tekijänä turvallista laitteistoa ja käyttöä. Vastaajista 72 prosenttia oli tätä mieltä.

Vastuut ja varmistukset

Sähkötöihin vaaditaan asianmukainen koulutus ja lisäksi oikeudet tehdä tietynlaisia töitä. Asennusosaaminen hankitaan esimerkiksi ammattikoulussa, suunnittelu- ja työnjohtotöiden valmiudet yleensä ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Lisäksi asentajan tulee osoittaa tutkinnolla osaaminen ja hakea pätevyystodistus arviointilaitokselta. Kuluttaja voi tarkistaa Tukesin sivuilta, onko henkilöllä ja yrityksellä oikeudet tehdä sähköasennuksia.

Kiinteitä sähköasennuksia saavat yleensä tehdä vain sähköalan ammattilaiset. Sama koskee sähkölaitteiden korjauksia kuten omakotitalon astianpesukoneen huoltoa, rivitalon kiukaan vaihtoa tai asuntoyhtiön hissin toiminnan tarkistamista. Sähkötöillä pitää olla vastaava johtaja, jolla on toiminta-alueen kattava pätevyystodistus sekä vastuu työn turvallisuudesta.

Tavallinen sähkönkäyttäjä voi tehdä ainoastaan vähäisiä töitä, jos varmasti osaa hoitaa ne oikein ja on perehtynyt sähköturvallisuuteen. Itse voi esimerkiksi vaihtaa asunnon sulakkeen, liittää valaisimen katon sokeripalaan, vaihtaa rikkoutuneen pistotulpan tai irrottaa ja kiinnittää pistorasian kannen tapetoinnin aikana.

Ammattilainen mukaan

Ammattilainen kannattaa kutsua mukaan jo rakentamisen tai korjaamisen alkuvaiheessa. Hän tuntee sähköistämisen osa-alueet, näkee kokonaisuuden ja osaa neuvoa yksityiskohdista. Oikeassa paikassa oleva pistorasia, sopivalta korkeudelta löytyvä valaistuspiste ja riittävä vikavirtakytkimien määrä saattavat maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Turvallisuus ja käyttömukavuus paranevat hyvillä sähköasennuksilla.

Kun tarvitset sähköasentajaa, hae hänet esimerkiksi palvelusivujen kautta. Samalla voit tarkistaa henkilön pätevyyden ja oikeudet tehdä tietty sähköasennus. Mieluiten tulee käyttää vain rekisteröitynyttä sähköurakoitsijaa, jolloin vastuut ja takuukysymykset ovat selkeitä.

Tilatusta sähkötyöstä kannattaa tehdä kirjallinen sopimus ja pyytää urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköistyksen käyttöönotosta. Niistä käy ilmi olennainen tieto kohteen sähkötöistä. Pöytäkirjassa selostetaan mm. työkohde, työn tekeminen vaatimusten mukaan ja annetaan tiedot testaustuloksista.