Skanska valittiin Olympiastadionin uudistushankkeen pääurakoitsijaksi. Hanke on mittava ja yrityksen suurin maassamme koskaan yksin toteuttama talonrakennusurakka. Sopimuksen arvo Skanskalle on 156 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan Olympiastadionin korjauksen kustannusarvio on 261 miljoonaa euroa tällä hetkellä. Kustannuksista vastaavat Helsingin kaupunki ja valtio.

”Olympiastadionin korjaushanke on ainutlaatuinen projekti. Hanketta lähtee meiltä toteuttamaan kokeneet tekijät, jotka ovat olleet rakentamassa maassamme mm. suuria jäähalleja ja jalkapallostadioneita. Uskon heillä olevan hyvät edellytykset selviytyä urakasta”, Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti kertoo.

Projektinjohtourakka yhdessä

Hankkeessa on monia vaativia kohtia kuten esimerkiksi vanhojen rakenteiden vahvistamisessa. Työvoimaa tarvitaan paljon ja moneen työvaiheeseen. Tehtaalla valmistettuja esivalmisteita ei voida käyttää rakennustekniikan tai ahtaiden tilojen vuoksi.

Olympiastadionilla on paraikaa meneillään maanrakennustyöt, kun kalliota louhitaan ja perustuksia vahvistetaan. Perusparannuksessa on neljä urakkakokonaisuutta eli maanrakennus- ja louhintaurakka, rakennustekninen urakka sekä lvia- ja sähkötekniset urakat.

Kokonaisurakasta vastaa Skanska ja yritys käynnistää työmaatoimintonsa tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Lemminkäinen toteuttaa erillisurakkana maanrakennustyöt, louhinnan ja perustuksien vahvistamisen.

”Stadion toteutetaan yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana. Silloin suunnitelmia voidaan kehittää ja kustannustehokkaita ratkaisuja etsiä myös rakentamisen aikana”, HKR-Rakennuttajan johtaja Jukka Forsman kertoo.

Katetut katsomot ja uudet tilat

Olympiastadion sijaitsee Helsingin Taka-Töölössä, ja siellä järjestetään urheilukilpailuja, pelataan jalkapalloa ja pidetään konsertteja. Paikka on tuttu esimerkiksi yleisurheilun EM- ja MM-kilpailuista, Suomi-Ruotsi- maaotteluista ja musiikkiesityksistä. Stadionilla ovat esiintyneet esimerkiksi Mestarit eli Hector, Kirka, Pave Maijanen ja Pepe Willberg, Cheek sekä iso määrä ulkomaisia artisteja kuten Rolling Stones, Bruce Springsteen, Elton John ja Madonna.

Peruskorjauksessa Olympiastadion korjataan perustuksista katsomoon saakka, rakennetaan lisää ja uudistetaan olemassa olevia tiloja. Katsomot katetaan, kenttäalue ja juoksuradat uudistetaan, ravintoloita ja wc-tilojen määrä kaksinkertaistetaan. Hankkeen kokonaislaajuus on 90 000 neliömetriä, kun mukaan lasketaan katsomot ja kenttäalue.

Olympiastadion valmistui vuonna 1938 Helsingin Taka-Töölöön ja toimi vuoden 1952 olympialaisten päänäyttämönä.  Funktionalismia edustavan stadionin suunnittelivat Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti, ja rakennusta on korjattu monta kertaa. Skanska toimii uusimman ja vuonna 2019 valmistuvan remontin pääurakoitsijana.

Olympiastadionin kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki, sitä hallinnoi Stadion-säätiö, ja rakennuttajana toimii HKR-Rakennuttaja. Säätiön hallitus tekee hanketta koskevat päätökset. Rakentamistoimikunnassa on edustajia opetus- ja kulttuuriministeriöstä, kaupungilta, Senaatti-kiinteistöistä, Museovirastosta ja Liikuntavirastosta sekä Stadion-säätiöstä. Ohjausryhmään kuuluu lisäksi valtiovarainministeriö.