CLT tulee englanninkielisistä sanoista Cross Laminated Timber. Se tarkoittaa ristiin liimattua massiivipuulevyä. Clt-taloista on runsaasti kokemuksia muun muassa Itävallasta, Saksasta ja Kanadasta, mutta Suomessa rakennustapa on varsin uusi.
Clt-talon ulko- ja väliseinät sekä yläpohja tuodaan työmaalle tehdasvalmisteisina kookkaina levyinä, jotka nostetaan kertaheitolla paikoilleen. Ikkuna- ja oviaukot ovat elementeissä valmiina kohdillaan, samoin veden-, sähkön ja ilmanvaihdon läpivientien paikat.
Clt-talon valttikortteina pidetään sen jäykkää ja värähtelemätöntä rakennetta ja ennen kaikkea rakennuksen tiiveyttä. Tehtaalla valmistetut suurikokoiset puuelementit ovat millimetrintarkkoja, jolloin kulmat ja saumakohdat istuvat prikulleen kohdalleen.
Nopea pystytys
Clt-runkoelementtien nostovaihe ei kestä kuin muutaman tunnin. Sen jälkeen rakennuksen seinät ja välipohja ovat paikoillaan.
Loviisan rakennustyömaalla runko oli pystyssä neljän tunnin kuluttua kuorman saapumisesta. Yläkerran 100 neliön lattia oli saman tien tukevasti paikoillaan muodostaen tukevan ja turvallisen työtason kattotuolien asentamiselle, ja – mikä tärkeintä – rakennus saatiin tuota pikaa sateelta ja tuulelta suojaan.
Moni työvaihe jää pois
Sileät ja valmiit puuelementtipinnat sopivat sellaisenaan sisäpinnoiksi. Levyttämistä ei tarvita. Myös seinän ja katon liitokset ovat niin tarkkaa työtä, että listatkin voi unohtaa.
Perinteiseen pitkän tavaran puurakentamiseen verrattuna moni työvaihe jää pois. Muutenkin tämä Suomessa vielä melko tuntematon rakennustapa sujuvoittaa töitä, kuten esimerkiksi lvi-asennuksia, putkimiehen ja sähkömiehen töitä sekä ilmansulkupaperointia.
Tämä ei ollut kuitenkaan ainoa syy, miksi loviisalainen Ralf ”Rafu” Lindroos viehättyi Clt-talosta. Hänen alkuperäisenä haaveenaan oli rakennuttaa perheelleen ekologinen puutalo, mielellään massiivipuinen hirsitalo. Tutustuttuaan Clt-vaihtoehtoon mieli kuitenkin kallistui uuden rakennemenetelmän kannalle. Miksi?
”Clt-talossa minua houkutti se, että se tarjoaa paljon mahdollisuuksia yksilöllisille ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisille ratkaisuille. Muunneltavuus on myös hyvä puoli, kun valmiin rakennuksen seiniä voidaan myöhemmin siirtää tai purkaa ja huonetiloja muuttaa perheen kulloistenkin tarpeiden mukaan.”
Lindroosin perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja neljä lasta sekä lisäksi kaksi koiraa, joten uuden kodin tila- ja muut vaatimukset eivät olleet ihan helpoimmasta päästä.
”Jos joskus haluamme, yläkerta voidaan muuttaa avarammaksi tilaksi”, talon tuleva isäntä pohtii.
Tiiviydessä sen salaisuus
Aluksi Clt-talon pakettihinta arvelutti, mutta tutustuttuaan rakennustavan tarjoamiin etuihin – muun muassa säästöihin jatkotyövaiheissa – Lindroos vakuuttui myös hankkeen taloudellisesta mielekkyydestä.
”Loppupeleissä hinta tasoittuu perinteiseen pitkän tavaran puurakentamiseen verrattuna”, hän arvioi.
Urakoitsija, Kuninkaankylän Puurakentajat.fi, löytyi läheltä Loviisasta, eikä kulunut aikaakaan, kun Lindroos perheineen oli lopullisesti kallistunut Clt-talon kannalle.
Useampikin asia tuntui natsaavan.
”Tärkeänä pitämäni ekologisuus on kohdallaan, sillä Clt-levyt valmistetaan kestävästi kasvatetusta metsäpuusta. Mutta vähintään yhtä paljon arvostan Clt-talon muovittomuutta ja hengittävyyttä.
Urakoitsija kehui massiivipuun ja eristeenä käytettävän selluvillan yhdistelmän erinomaisuutta.”
”Selluvilla sitoo ja luovuttaa kosteutta, joten rakenteet pysyvät kuivina ja terveinä. Kosteus- tai homeongelmia ei ole odotettavissa, vaan talosta tulee sisäilmaltaan hyvä”, Jyrki Huttunen Puurakentajat.fi:stä vakuuttaa.
Ei soitellen sotaan
Kokemukset Clt-taloista muualta, esimerkiksi Itävallasta, ovat niin hyvät, että Huttunen ja Lindroos odottavat massiivipuulevyrakentamisen yleistyvän lähivuosina myös Suomessa.
Clt-talovaihtoehdosta kiinnostuneiden ei kuitenkaan kannata lähteä soitellen sotaan, sen verran vaativa Clt-taloprojekti on.
Ehdoton edellytys projektin onnistumiselle on urakoitsijan ammattitaito. Yksityinen henkilö ei edes voi tilata runkolevypakettia ainakaan Stora Enson Itävallan-tehtailta, jossa nyt rakenteilla olevan loviisalaistalon massiivipuuelementit on valmistettu.
Myös suunnittelun merkitys korostuu.
”Talon käyttö, erilaiset tarpeet ja toimivuus täytyy miettiä etukäteen todella huolellisesti, ja sama koskee erilaisia yksityiskohtia. Esimerkiksi ikkuna- ja oviaukot sekä lvis-läpivientien paikat tehdään tehtaalla millimetrintarkasti valmiiksi Clt-levyihin.”

Seinaelementin nosto