Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni elo-lokakuussa yli neljänneksen vuodentakaisesta. Suurin pudotus oli liike- ja toimistorakentamisessa, mutta myös asuinrakentaminen hiipui reippaasti edellisvuodesta.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2018 elo-lokakuussa 7,1 miljoonalle kuutiometrille. Määrä oli 25,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Lupakuutiomäärä väheni merkittävästi liike- ja toimistorakennuksissa, 48,5 prosenttia.

Asuinrakentamisen lupakuutiomäärä jatkoi edelleen voimakasta laskua

Elo-lokakuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,3 miljoonaa kuutiometriä, kun samaan aikaan vuotta aiemmin määrä oli 3,7 miljoonaa. Asuinrakentaminen väheni tuoreimmalla ajanjaksolla 37,8 prosenttia.

Suunta on ollut laskussa koko kuluneen vuoden ajan. Elo-lokakuussa asuinrakentaminen kattoi 32 prosenttia koko rakentamisesta, kun voimakkaan kasvun aikaan vuotta aiemmin osuus oli noin 39 prosenttia.

Asuinrakentamisen eri talotyyppien kuutiomäärät vähenivät elo-lokakuussa viime vuodesta. Eniten väheni kerrostalojen lupakuutiomäärä, joka jäi alle puoleen vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin kaikkiaan 7 654 asunnolle, vuotta aiemmin vastaava luku oli 12 664 asuntoa.

Rakennustuotannon volyymin kasvu hiipui edelleen

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2018 elo-lokakuussa 1,7 prosenttia vuodentakaisesta. Tästä määrästä eniten kasvua oli asuinrakentamisella, jonka volyymi kasvoi 2,0 prosenttia. Muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi 1,3 prosenttia.

Rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 9,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 0,9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.