Rakentamisen aloitusten arvossa ja määrässä selvä näkyy kasvua. Heinä-syyskuussa alkavia rakennushankkeita on 21 % enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

”Asuntomarkkina jatkaa hyvällä tasolla, ja matala korkotaso sekä sijoittajien kiinnostus asuntoihin pitänee tason korkealla jatkossakin”, RPT Byggfaktan toimitusjohtaja Sampsa Seppälä toteaa.

Uudisrakentamisen hankkeiden arvo kasvaa heinä-syyskuussa 49 %, joka on 39 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Korjausrakentamisen hankkeiden arvo pienenee 28 %, mutta niiden määrä kasvaa 11 %. Tiedot käyvät ilmi RPT Byggfaktan uusimmasta kvartaaliraportista.

”Taloyhtiöiden korjausvelka ja esimerkiksi koronan vauhdittamat tarpeet toimistorakennusten muutoksiin tukevat korjausrakentamista”, Seppälä sanoo.

Tarvikkeiden saatavuus ja työvoiman riittävyys luovat epävarmuutta

Rakennusala näyttää toistaiseksi selvinneen melko vähin vaurioin korona-ajasta. Joidenkin hankkeiden viivästymisiä ovat aiheuttaneet työvoimapula tai materiaalien toimitusvaikeudet. Seppälä arvioi, että joidenkin raaka-aineiden merkittävä hintojen nousu vaikuttaa jo käynnistyneidenkin hankkeiden etenemiseen ja kustannuksiin.

Materiaalien hintoihin ja saatavuuteen sekä työvoiman riittävyyteen liittyvät epävarmuudet voivat muuttaa tähän raporttiin saatuja tietoja rakentamisen aloituksista. Viime vuoden kolmannella neljänneksellä rakentamisen aloituksia siirtyi eteenpäin yli 800 miljoonan euron arvosta, selvisi RPT Byggfaktan tekemästä jatkuvasta ja kattavasta suomalaisten rakennushankkeiden seurannasta.

Lue lisää:

Sahatavaran hinnannousu – Puustako pulaa?