Suuri osa puun elämästä on piilossa maanpinnan alla. Juuriston laajuus, paksuus ja syvyys vaihtelee kasvuolojen ja puulajien mukaan.

Kaadetun puun koko syvälle menevää juuristoa on yleensä mahdoton kaivaa käsipelillä esiin, mutta jonkin verran sitä olisi hyvä saada pois etenkin hanakasti juurivesoja kasvattavien lehti- tai hedelmäpuiden osalta.

Kolme konstia

Kannon poistamiseen ryhtyessä voi varautua hikiseen urakkaan tai kohtalaiseen laskuun. Työn voi periaatteessa tehdä kolmella tavalla: lihasvoimalla, lahottavia aineita käyttämällä tai kaivamalla lompsan takataskustaan.

Lompakkomenetelmä on nopein, mutta kaikki eivät halua tilata isoa kaivinkonetta tai edes vuokrata kantojyrsintä mylläämään pihalleen. Tontin maasto voi esimerkiksi olla hankalaa, tai lähiseudulta ei edes löydy alan yrittäjää.

Lahottavien kemikaalien käyttö vaatii pitkäjänteisyyttä. Lahoaminen voi kestää vuosia. Sitä paitsi näiden aineiden kanssa lotraamaan ryhtyvät tarvitsevat oikeaa tietoa kemikaalien turvallisesta käytöstä.

Netistä löytyy kyllä mitä uskomattomampia niksejä kantojen kemialliseen hävittämiseen, mutta aineiden vaikutukseen esimerkiksi maaperään tai eliöstöön ei ole juurikaan kiinnitetty huomiota.

Luultavasti yleisin konsti koti- tai mökkipihan yksittäisten kantojen poistamiseen on tarttua lapion, rautakangen ja kirveen varteen. Se vaatii voimaa ja on yleensä hidasta ja hikistä.

Painepesuri päihittää lapion

Kävimme eri puulajien kantojen kimppuun omakotiasujan tai mökkiläisen tavanomaiseen työkaluvarastoon kuuluvien työkalujen avulla. Käytössä olivat muun muassa lapio, rautakanki, sorkkarauta, vesuri, pistosaha, käsisaha, käsisirkkeli sekä kulmahiomakone eli rälläkkä.

Rälläkässä kokeilimme sekä katkaisulaikkaa että timanttilaikkaa.

Maan poistaminen lapiolla kaivamalla kannon ympäriltä ja juurien välistä on työlästä ja hankalaa.

Painepesuri tekee työn huomattavasti nopeammin, etenkin jos siinä on pyörivä rotosuutin.

Vesi paljastaa juurenmutkat ja niiden suunnan sekä putsaa väleistä hiekan ja kivet, jolloin juurien katkominen helpottuu huomattavasti.

Jos kanto on iso ja kuopasta tulee syvä, on uppopumppu kätevä lisä. Sen avulla kerääntyvän veden saa nopeasti pois, ja työ voi jatkua, koska veden imeytymistä maaperään ei tarvitse odotella. Ellei omista uppopumppua, niin veden saa toki kauhottua pois sopivalla kipolla tai kuupalla.

Timanttilaikka kestää

Kannon koon mukaan sen maanpäällisen, näkyvän osan voi pilkkoa moottorisahalla, mutta juurien katkomiseen kulmahiomakone ja timanttilaikka osoittautui kaikkein kätevimmäksi yhdistelmäksi.

Tavallinen katkaisulaikka on materiaaliltaan melko heppoista ja murtuu helposti etenkin sivusuuntaan taivutettaessa.

Kirves on huono työkalu, sillä juuret ovat pehmeitä, joustavia ja sitkeitä. Ne saavat terän helposti ponnahtamaan hallitsemattomasti. Moottorisahan teräketju taas vahingoittuu helposti.

Timanttilaikka ei ole tielleen osuvista kivistä moksiskaan. Itse asiassa se leikkaa kiveä hyvin, kun taas puun läpi se menee polttamalla. Tästä syntyy savua, mutta sitä ei tarvitse pelästyä.

Timanttilaikat eivät nimestään huolimatta ole enää kovin kalliita. Ne ovat käytössä melko kestäviä. Kannonjuurten pilkkomiseen sopivat laikat maksavat 20–30 euroa.

Halkaisija ei kerro sen todellista leikkuusyvyyttä, sillä koneen rakenne vie oman tilansa. Tavallisen kaksikymmentäkaksi senttiä halkaisijaltaan olevan timanttilaikan työvara on noin seitsemän senttiä. Se tarkoittaa sitä, että 7 cm tai sitä ohuemmat juuret saa poikki yhdellä leikkauskerralla.