Rantamökkien hinnat ovat laskeneet. Varsinais-Suomesta saa kesämökin jopa 10 % halvemmalla kuin vuosi sitten. Rantamökkien keskihinta on laskenut myös Uudellamaalla.

Kiinteistökauppa piristyi viime vuonna niin, että vuonna 2017 tehtiin 5 prosenttia enemmän kiinteistökauppoja kuin vuonna 2016. Kokonaiskauppamäärä vuonna 2017 oli 62 700.

”Se on 5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 eli viime vuonna tapahtui selvä käänne koko tämän vuosikymmenen jatkuneen laskun jälkeen, kertoo kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen.

”Rantamökkien keskihinta on laskenut tällä vuosikymmenellä 110 000 eurosta 93 000 euroon kaavoitetuilla alueilla”, sanoo Toppinen.

Kalleimmat mökit löytyvät edelleen Uudeltamaalta, jossa keskimääräinen kaava-alueella sijaitsevan rantamökin hinta oli 173 000 euroa. Laskua viime vuoteen oli 4 prosenttia.  Varsinais-Suomessa kesämökin saa keskimäärin 140 000 eurolla eli 10 prosenttia halvemmalla kuin viime vuonna.

Hintakehityksestä huolimatta kauppojen määrä on ollut varsin tasainen, noin 3 000 kauppaa vuosittain koko Suomen alueella.

Venäläisten kiinteistökaupat vähissä

Venäläiset ostivat viime vuonna Suomesta vain 133 kiinteistöä. Huippu nähtiin vuonna 2008, jolloin venäläisten tekemien kauppojen määrä oli 907 kiinteistöä. Tästä määrä on laskenut tasaisesti. Sen sijaan virolaisten ostamien kiinteistöjen määrä kasvaa tasaisesti.

Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen nettipalvelusta Tilastotietoa kiinteistökaupoista, jonne tiedot päivittyvät kuukausittain. Palvelussa voi tutkia kauppahintojen tilastoja taulukkoina kaupan ajankohdan, sijainnin ja käyttötarkoituksen mukaan. Yllä mainitut hinnat ovat mediaanihintoja.