Eniten ranta-asemakaavatontteja myytiin Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa kun taas omistaja vaihtui kaikkein harvimmin Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla. Rakentamaton mökkitontti ranta-asemakaava-alueella maksoi Suomessa vuonna 2006 keskimäärin 23 000 euroa.

rakentamattomien rantatonttien hintakehitys

Ranta-asemakaavatonttien hintataso ei noussut lainkaan edellisvuoteen verrattuna. Kalleimmat ranta-asemakaava-alueen tonttikaupat tehtiin Uudellamaalla 90 000 euron keskihintaan, missä tontteja myytiin vuodessa noin 90 kappaletta. Koko Suomessa myytiin vähän toista tuhatta ranta-asemakaavallista tonttia.

Kaavattomilla alueilla rantatontteja myytiin viime vuonna seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2005. Yhteensä 1825 rakentamatonta tonttia vaihtoi omistajaa. Keskihinta nousi haja-asutusalueilla seitsemän prosenttia vuodessa.

Kaava-alueen ulkopuolinen mökkitontti maksoi keskimäärin 23 450 euroa ja kalleimmat tontit ovat tässäkin ryhmässä Uudenmaan 84 000 euron rantapaikat.

Tiedot käyvät ilmi Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilastosta. Kiinteistövälittäjien mukaan hintojen nousun uskotaan jatkuvan edelleen.

Yleensä ranta-asemakaavatonttien koko on puolen hehtaarin tuntumassa. Mikäli tontin koko on vaikkapa hehtaarin, ei neliöhinta nouse samassa suhteessa. Uudellamaalla haja-asutusalueella olevien mökkitonttien keskikoko oli viime vuonna 7 647 neliömetriä ja hinta asettui lähes 14 euroon neliömetriltä.

Vastaavasti neliö ranta-asemakaava-aluetta maksoi 17 euroa. Halvimmat tontit myytiin Lapin haja-asutusalueilta 2,5 euron neliöhintaan, jolloin kokonaishinnaksi tuli vain hieman yli 10 000 euroa.

Vesistökohtaiset erot mökkitonttihinnoissa ovat valtavia. Kallein rantatontti myytiin viime vuonna Pernajassa lähes 420 000 euron hintaan. Yli 300 000 euron tontteja on myyty Sammatissa ja Kemiössä.

Kasvukeskusten lähikunnissa on sisämaassakin päästy yli 200 000 euron esimerkiksi Tampereen seudulla Ruovedellä ja Jyväskylän länsipuolella Keuruulla. Pohjanmaalla ja Kainuussa yli 100 000 euron tontit ovat lähinnä yksittäistapauksia.

Hintojen nousu jatkuu kysytyimmillä alueilla eikä venäläisten kiinnostus Suomen rantoja kohtaan ainakaan rauhoita hintojen nousua Itä-Suomessa.