Rautakaupan kevään ja kesän huimat kasvuluvut ovat syksyllä tasaantuneet, mutta kasvua oli vielä elo-syykuussakin 2,5 prosenttia. 

Rautakauppa kasvoi alkuvuodesta 6 %. Kevään ja kesän huimat kasvuluvut ovat nyt tasaantuneet ja kodin kohentamisen rinnalle on tullut muitakin vaihtoehtoja. Tiedot käyvät ilmi rauta- ja sisutuskaupan yhdistys RASI ry:n tilastoista.

”Rautakaupassa on yhä selkeämmin nähtävissä kuluttajamyynnin kasvu ja toisaalta ammattimyynnin kasvun hiipuminen. Uudisrakentamisen hiljenemistä on jo vuoden ajan ennustaneet voimakkaasti laskeneet rakennuslupien määrät. Kuluttajakaupan puolella loppukesän ja alkusyksyn suurin, edelleen yli kymmenen prosentin kasvu saatiin pihan ja puutarhan tuotteissa sekä työvälineissä ja tarvikkeissa, joita kuluttaja käyttää omatoimiseen remontointiin, kertoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

Uusia toimintatapoja

Koronan myötä suomalaiset kiinnistuivat kodin ja pihan kunnostamisesta. Yhdysvalloissa tehdyt toimialatutkimukset osoittavat oman kodin ja pihan laiton aikomusten pysyvän edelleen normaalia korkeammalla tasolla ja saman trendin voi odottaa jatkuvan myös Suomessa.

Suomessa rautakauppa reagoi nopeasti koronatilanteeseen. Alalla kehitettiin monenlaisia uusia etäpalvelumalleja, kuten etäsuunnittelupalaverit asiakkaiden kanssa, mallipalojen postitukset sekä palvelut asiakkaiden lähelle tuovat rautakauppa-autot. Uudistukset näkyivät kuluttajien tekemien verkko-ostosten määrän merkittävänä kasvuna.