Räystäskourun tukkeutumat aiheuttavat kosteusongelmia talon rakenteille. Syksyn tärkeimpiä töitä onkin poistaa roskat räystäskouruista.

Syksyn lehtiroskan tukkima räystäskouru ei ole pikkuongelma. Tukos uittaa vesimassat talon rakenteisiin aiheuttaen kosteusongelmia.

Räystäskourun uumenissa roskien takia makaava vesi voi myös ruostuttaa rännin puhki, jolloin vesi noruu pitkin räystäsrakenteita ja ulkoverhousta. Jäätynyt vesipato vääntelee ja ratkoo kourujen saumoja.

Räystäskourun puhdistamiseen on apuvälineitä

Yksikerroksisen talon räystäskourujen puhdistus hoituu turvallisesti maan kamaralla seisten. Markkinoilla on hyvä tarjonta teleskooppivarrella varustettuja ränniputsareita. Kun roskat on ajettu alas rännistä, kourut ja syöksytorvet on hyvä huuhdella runsaalla vedellä.

Samalla voi katsella, onko kaadoissa korjattavaa, tihkuuko sauma ja vetääkö syöksytorvi. Tyypillisesti torven mutkaan jumittuu monihaarainen risu, joka alkaa kerätä lehtiä. Tukoksen saa auki esimerkiksi puutarhaletkun pätkällä tökkimällä, syvemmältä viemärin avausjousella. Viimeisenä keinona puretaan koko syöksytorvi kiinnikkeistään.

Lehtien putoamisen aikaan rännikaivoista tai vesikourusta puhdistetaan lehdet tarvittaessa vaikka viikoittain. Rännikaivoon jäävä vesi on merkki tukoksesta, joka pitää avata.

Katolle mistä tahansa syystä menevä tarvitsee turvavaljaat. Turvaköyden kiinnityspisteenä käytettävän kattosillan tai lapetikkaan on oltava LK2 mukaisia (eurooppalainen turvastandardi SFS-EN 516 luokan 2 vaatimukset).

Jos katolle on päätetty mennä ja varustauduttu oikein, samalla tutkitaan katon yleiskunto, tiivisteet ja läpiviennit sekä puhdistetaan lika ja roskat. Nämä huoltotoimet kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle, jos oma turvallisuus ja kiipeilykyky vähänkin arveluttaa.

Lue lisää:

Vältä talven harmit ja huolla omakotitalon kuntoon ennen pakkasia