Puhkiruostunut ränni paljastuu juuri ennen syyssateita. Jos haluaa säilyttää vanhojen kourujen ulkonäön ja rakenteen, vuotavan tai ruostuneen kourun voi myös paikata.

Jos esimerkiksi jää tekee kouruun reiän, sitä voi yrittää paikata elastisella liimamassalla, kunhan kouru on puhdas. Todennäköisesti liimaus ei kuitenkaan kestä monia vuosia.

Myös jotkut kattoyritykset tarjoavat paikkausapuaan.

Paikkaus kumilla

Pirkanmaalla ja Uudellamaalla toimiva Kattoklinikka Oy tekee vesikourusta saumattoman EPDM-kumilla (eteeni-propeeni-dieeni-monomeeri). Yhtiön mukaan tätä kumia käytetään muun muassa maapohja-altaiden pohjusteena. Kumi säilyttää joustavuutensa -40 °C:sta aina +120 °C:een, ja kumi kestää hyvin ultraviolettisäteilyä.

Ennen kumitusta kourut puhdistetaan vedestä ja roskasta. Kaadot korjataan, jos on tarvetta. Korjauskumi – joka on prässätty polyesterihuopaan – asennetaan kourun sisään. Näin saadaan vesitiivis ja aiemman tilavuuden säilyttänyt sisäkouru.

Kattoklinikan toimitusjohtaja Lauri Kämäräinen kehaisee EPDM-kumituksen korjaavan nopeasti ja edullisesti vuotavat ja ruostuneet rännit. Hän käytti ensimmäisen kerran kyseistä kumia vesikourukorjaukseen noin 15 vuotta sitten. Korjaus on kestänyt. Niinpä yhtiö antaa työlle ja kumille 15 vuoden tiiviystakuun.

”Pientalon rännikorjauksen hinta on noin 50 euroa metriltä”, Kämäräinen kertoo.

Lue lisää:

Ovatko talosi rännit kunnossa? Huoltamaton vesikouru voi aiheuttaa kosteusvaurioita