Remontointi kiinnostaa suomalaisia. Monet kaipaavat kuitenkin neuvoja isoissa töissä kuten saunan uusimisessa tai katon remontoinnissa. Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus PRKK ja K-rauta ovat perustaneet Remonttineuvonta-palvelun opastamaan korjaajia.

Pienissä korjaustöissä 36–55 vuotiaat ovat luottavaisimpia omiin kykyihinsä. 75 % heistä arvioi omat remontointitaitonsa arvosanoin 8-10. Parhaan arvosanan (10) antoi 36 % vastaajista. Epävarmimpia remontoijia ovat 18–22-vuotiaat. Isompaan remonttiin luottavaisimmin suhtautuvat 56–80-vuotiaat vastaajat, joista 16 % antoi arvoksi 10. Vastaavan arvosanan 18–22-vuotiaista antoi 8 % vastaajista.

K-rauta toteutti Pitäisikö rempata -kyselyn elokuussa 2017. Siihen osallistui 1 010 suomalaista ja tutkimuksen toteutti Cint. Vastaajat uskovat pienen korjailun sujuvan helposti, mutta isoihin korjauksiin suhtaudutaan varauksella. Miehet luottavat kädentaitoihinsa luottavaisemmin kuin naiset.

”Ihmiset luottavat omiin kykyihinsä pienissä korjauksissa, mutta suurten remonttien kohdalla on hajontaa. Tulevaisuudessa yhä useampi halunnee apua remontin toteuttamiseen. Avasimme PRKK:n kanssa Remonttineuvonta -palvelun, josta voi kysyä mitä erilaisimpia korjaamiseen liittyviä asioita”, johtaja Virpi Viinikainen K-ryhmästä kertoo.

Laajaa neuvontapalvelua

Remonttineuvonta on maksuton vastauspalvelu. Sen tavoitteena on auttaa henkilöitä onnistumaan korjauksissa ja madaltaa kynnystä kysyä remontointiin liittyviä kysymyksiä rakentamisen ammattilaisilta. Asiantuntijalle voi soittaa tai lähettää kysymyksen sähköpostilla.

Puhelinpalvelu toimii arkisin kello 8-16 numerossa 030 6363 738. Puhelu maksaa matkapuhelimesta 0,0835 euroa puhelulta ja 0,0192 euroa minuutilta. Lankapuhelimesta soittavan puhelumaksu on 0,0835 euroa puhelulta ja minuuttimaksu on 0,032 euroa. Sähköpostilla kysymys lähetetään K-raudan nettisivun kautta osoitteessa www.k-rauta.fi/remontti/remonttineuvonta.

Neuvontapalvelu hoidetaan yhteistyössä Peruskorjaamisen ja Rakentamisen kehittämiskeskus PRKK:n kanssa. Yhdistyksellä on 30 vuoden kokemus riippumattomasta rakentamisen ja remontoinnin neuvonnasta. Vastaus kysymykseen pyritään antamaan arkisin vuorokauden kuluessa.

Pohjois-Suomessa luotetaan

Remonttikyselyssä havaittiin alueellisia eroja. Etelä-Suomessa remontoijat suhtaututuvat korjaamiseen ja kotona tekemisen helppouteen epäluuloisesti. Omia kykyjä epäillään eikä toimeen uskalleta ryhtyä. Pohjois-Suomessa sen sijaan uskotaan omaan tekemiseen ja tehdään itse.

Pohjois-Suomessa vastaajista 73 % uskoi pienten töiden sujuvan hyvin antamalla arvosanaksi 8-10. Vastaava luku oli Etelä-Suomessa 63 %. Suurempia remontteja tehdessä Pohjois-Suomen asukkaista 44 % suhtautui luottavaisin mielin kykyihinsä valiten arvosanoiksi 8-10, Itä-Suomessa puolestaan vastaava luku oli 31 %.

”Haluamme auttaa ja rohkaista ihmisiä kodin korjaamisessa. Työ voi olla sulakkeen vaihto, ruuvin poraaminen seinään tai vaikka kokonaisen saunan uusiminen. Remontoinnissa kaikki kysymykset kelpaavat meille”, Virpi Viinikainen kertoo.