Kodeissa syntyy nyt erityisesti pakkausjätteitä, remonttijätteitä ja puutarhajätteitä. Jätteet päätyvät usein vääriin paikkoihin, tai ne jätetään täysien keräysastioiden viereen. Ekopisteisiin kerääntyy myös sähköromua ja huonekaluja.

Pahvilaatikot ja muut pakkausjäteet kuuluvat ekopisteille tai kiinteistön keräysastiaan. Jos keräysastiat ovat täynnä, jätettä ei saa jättää maahan astioiden viereen, vaan ne tulee varastoida, kunnes tilaa taas löytyy.

Ekopisteille saa viedä ainoastaan sellaista pakkausjätettä, jota varten pisteessä on keräysvälineet. Muita jätteitä ei saa jättää lojumaan pisteeseen, vaan ne viedään jäteasemalle.

Lähelläsi on keräyspiste

Kartonki- ja lasipakkauksille ja metallille on yli 1 850 Rinki-ekopistettä ympäri Suomen. Muovipakkauksia kerätään yli 650 keräyspisteessä. Lähelläsi on siis varmasti eko- tai muovinkeräyspiste.

Oman paikkakunnan lähimmän Rinki-ekopisteen sijainnin voi tarkistaa osoitteesta rinkiin.fi. Sieltä löytyvät myös ohjeet pakkausten lajitteluun. Pakkauksia kerätään myös kuntien ylläpitämissä keräyspisteissä ja kiinteistöillä.

Muille jätteille on Suomessa erilliset vastaanotto- ja keräyskanavansa. Koko Suomen kaikkien jätteiden vastaanottopaikat voi tarkistaa karttahausta, joka on osoitteessa www.kierratys.info.

Näin lajittelet kotisi jätteet

Pakkaukset

Kodissa kertyvät käytöstä poistetut pakkaukset voi tuoda Rinki-ekopisteisiin, kuntien ylläpitämiin kierrätyspisteisiin tai kiinteistössä olevaan keräykseen. Vinkki: Säästä tilaa litistämällä esimerkiksi kartonkiset keksipakkaukset ja muut tilaa vievät pakkaukset, kuten pahvilaatikot. Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat astiassa, sitä enemmän niitä voidaan kuljettaa kerralla.

 Vaaralliset aineet

Vaaralliset aineet tai niiden jäämiä sisältävät pakkaukset (esimerkiksi öljykanisterit, vajaat maalipurkit) kuuluvat kuntien järjestämään maksuttomaan vaarallisten jätteiden keräykseen. Lisätietoa: www.vaarallinenjate.fi

Sähkölaitteet, lamput, paristot, rakennus- ja puutarhajätteet sekä auton renkaat

Sähkölaitteille, lampuille ja paristoille on omat vastaanottopaikkansa, samoin rakennus- ja puutarhajätteille sekä auton renkaille. Sähkölaitteita otetaan vastaan myös niitä myyvissä liikkeissä. Monet kaupat ottavat paristoja ja lamppuja vastaan ja autonrenkaat voi viedä rengasliikkeisiin. www.kierratys.info

Huonekalut

Huonekalut on vietävä kunnan ohjeistamaan paikkaan, kuten kuntien isommille lajittelu- ja jäteasemille.