Remontti-Reiska testaa laattaleikkureita ja katsoo valkoista leikattua laattaaLaattoja on useita eri lajeja. Myös laattojen kovuudet vaihtelevat huomattavasti. On graniittikeramiikkaa, porcellanatoa, klinkkeriä, marmoria ynnä muuta. Seinälaatoille ei ole olemassa varsinaista kovuusluokitusta, mutta niidenkin kovuuksissa ja vedenimukyvyissä on eroja.

Lattialaatoissa on eri kovuusluokkia, joita mitataan lasitetuissa laatoissa PEI-arvolla. Asteikko on 1–5. Sitä kovempaa, mitä suurempi PEI-luku. Pakkasen kestävistä laatoista puhutaan silloin, kun laatan vedenimukyky on alle yhden prosentin.

Lasittamattoman lattialaatan kulutuskestävyyttä mitataan MOHS-asteikolla 1–10. Taas mitä suurempi luku, sitä kovempi laatta. Tätä samaa MOHS-asteikkoa käytetään myös mineraalien kovuuksien mittaamiseen. Kovuudet menevät niin, että taulukossa seuraavana ylempänä oleva materiaali naarmuttaa aina numeroa pienempää materiaalia. MOHS 6–8 on niin kova laatta, että se kestää julkisissa tiloissa. Tämä laattojen kovuusluokittelu on syytä ottaa tähän jutun pohjaksi siksi, että lukijat voivat hahmottaa kuinka kovia laattoja leikkureilla ja porasarjoilla työstetään.

Battipav-leikkuri on pakattu erittäin asialliseen punaiseen, muoviseen kuljetuslaukkuun. Käyttöohjeen mukaan se on tarkoitettu käytettäväksi keraamisille, kerran tai kaksi kertaa poltetuille tai lasitetusta savesta tehdyille laatoille. Leikkurin leikkauspituus on 50 cm. Leikkuri on helpontuntuinen ja kevyt käyttää. Leikkurin mitta-asteikko on hyvin tarkka. Heittoa leikkausleveydessä ei ole juuri lainkaan. Metrimitalla eroa ei edes huomaa, mutta Mauserilla mitattaessa heitto vaihtelee 0,2:n ja 0,3 mm:n paikkeilla. Nuovalla saadaan leikattua helposti kerta toisensa jälkeen 10 mm leveitä suikaleita tästä pehmeähköstä, pienestä laatasta. Kapeammat suikaleet eivät pysyneet ehjänä.

E. Vuorio Superflies 60 -leikkuri tuntuu joukon jämerimmältä leikkurilta heti ensituntumalta. Laitteessa ei ole sen kummempia käyttöohjeita eikä määrityksiä siitä, minkälaisille laatoille leikkuri on tarkoitettu. Leikkurin oman mitta-asteikon mittatarkkuus on leikkureiden paras. Heittoa on vaikea havaita jopa Mauserilla. Kapeita suikaleita leikatessa siten, että käytetään leikkurin omaa mitta-asteikkoa, tulee kuitenkin ongelmia. Leikkurissa ei ole mitta-asteikkoa laatan vastine-osassa, vaan asteikko on leikkauspöydän ulkopuolella, erillisessä ohjurissa.

Rubi -leikkuri on ensituntumalta näistä leikkureista heppoisin ja siinä on suurin holkkuma leikkausterän varressa. Kun vartta heiluttaa sivusuunnassa, liikkuu leikkurin teräkin kaakelin pinnalla millin, kaksi sivusuunnassa. Pakkauskustannuksissa on säästetty tämänkin laitteen osalta, sillä sekin on pakattu vain pahviseen myyntilaatikkoon. Tässäkään leikkurissa ei ole määritelty minkälaisten laattojen leikkaamiseen laite on tarkoitettu. Pakkauksessa tätä tituleerataan nimellä ”kiviainesleikkuri”. Leikattavan laatan pituus voi olla enintään 61 cm. Diagonaaliin leikkuriin mahtuu kooltaan 43 x 43 cm laatta ja leikattavan laatan maksimipaksuus on 12 mm. Laite on kooltaan 765 x 150 x 100 mm ja painaa 5,5 kg. Tähän leikkuriin terävaihtoehtoja on useita. Vakioterän halkaisija on 6 mm.

* Yhteenvetona leikkureista voi todeta sen, että kaikilla leikkureilla pärjää seinän laatoituksessa pehmeällä laatalla, mutta mitä suurempaan laattaan mennään, nousee Nuova koko ajan selvemmin ykköseksi. E. Vuorio yltää toiseksi ja Rubi jää pitämään perää.

Mutta kun laatat kovenevat ja paksunevat, nousee E. Vuorion leikkuri välttämättömäksi laatoitustyön onnistumisen kannalta. Tässä leikkurissa on myös kaikkein paras leikkaustuntuma laattaan, riippumatta minkälaista tai minkäkokoista laattaa leikataan. Miinusta E. Vuorio saa mittaohjurin kanssa kapeiden suikaleiden leikkaamisesta ja leikkauslinjan kaareutumisesta.

Lue testistä lisää TM Rakennusmaailman numerosta 4/09.