Remontti vaatii onnistuakseen muutakin kuin maalia, tapettia ja lautaa. Saako esimerkiksi kylpyhuoneen ja saunan remontin tehdä ilman rakennuslupaa? Mitä kaikkea muuta pitää muistaa ja tietää? Teimme remontoijan huoneentaulun avuksesi.

Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

Luvanvaraisuus on syytä tarkistaa jokaisesta kunnasta erikseen, koska jokaisella kunnalla on oma rakennusjärjestyksensä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa kunnassa on tulkittu lakeja, asetuksia ja hyvää rakennustapaa.

Mitä töitä voi ja saa tehdä itse? Asiat kannattaa selvittää huolella, ettei ongelmia tule taloa myytäessä tai vakuutuskorvauksia haettaessa.

Esimerkiksi Vantaan rakennusvalvonta on julkaissut märkätilaremonttien lupaohjeen netissä. Ohjeen mukaan korjaushanke on luvanvarainen, jos kantaviin rakenteisiin tehdään muutoksia tai jos tehdään linjasaneerauksia eli putkiremonttia. Rakennusvalvonnasta pitää vielä tiedustella luvanvaraisuutta, jos muutosalueella olevat rakenteet ovat kosteusvaurioituneet.

Rakennusluvan yhteydessä oman talon korjaajasta tulee kuin taikaiskusta ”rakennuttaja”. Se merkitsee vastuuta ja velvoitteita.

Pitää esimerkiksi tehdä raportteja – ei vain rakennustarkastajalle, vaan myös toiseen virastoon, verottajalle.

Juttu on julkaistu TM Rakennusmaailma -lehden numerossa 3/2022. Katso koko juttu remontoinnin luvista ja ohjeista näköislehdestä.

Remontoijan huoneentaulu

  •  REMONTTIIN VALMISTAUTUMINEN

Mieti asunnon remonttitarpeet kokonaisuutena. Uusitaanko keittiö, entä pesuhuone ja WC-tilat tai vesi­kate? Harkitse pintamateriaalien uusimistarve huolella.

Pinnoitteiden uusiminen aloitetaan yleensä katosta, seuraavana ovat vuorossa seinäpinnat ja lopuksi lattiat. Muista myös sähköasennukset. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, mutta oikea työjärjestys on tärkeä.

  •  HARKITSE SOPIVA TOTEUTUSMUOTO

Mikäli työ teetetään urakoitsijalla, määräytyvät vastuut sopimuksen mukaan. Palkattaessa työntekijä on kaikki vastuu työn teettäjällä. Rakennuttaja huolehtii palkanmaksusta ja lakisääteisistä maksuista. Edullinen palkanmaksupalvelu verkossa www.palkkaus.fi.

Kun teet itse, arvioi realistisesti omat resurssit.

  •  HUOLEHDI SUUNNITTELUSTA

Turvalliset ratkaisut voidaan toteuttaa vain yksityiskohtaisen suunnittelun ja työselitysten avulla. Pintaremonteissakin hinta voidaan kilpailuttaa ja laatu varmistaa vain kunnollisten työselitysten avulla.

Keittiö- ja kylpyhuoneremonteissa yhdistyvät tila- ja kalustesuunnittelu, LVI-suunnittelu sekä sähkö- ja valaistussuunnittelu. Tarkoilla suunnitelmilla saat vertailukelpoisia tarjouksia.

Varmista aina, että kalusteiden toimittaja vastaa mittauksista.

  •  VALMISTELE SOPIMUS HUOLELLA

Käytä valmiita sopimuslomakkeita ja sopimusehtoja. Muista sisällyttää sopimukseen ainakin seuraavat asiat: Työn sisältö tarkoin määritettynä, mitä materiaaleja käytetään, kuka hankkii materiaalit/sisältyvätkö materiaalit kokonaishintaan, työn hinta ja laskutusperusteet, maksuaikataulu ja kunkin laskun perusteena oleva työsuoritus ja sen tarkastus ja hyväksyntä, aloitus- ja valmistumisaika, seuraukset työn viivästyessä, seuraukset maksun viivästyessä, kuinka menetellään mahdollisten lisätöiden osalta, mitä edellytetään tilaajalta.

Kuluttajan asemassa olevan asiakkaan lisäturvana on aina kuluttajansuojalaki, jota ei voi ohittaa sopimuksilla. Älä maksa ennakkomaksuja tai etupainotteisia maksueriä.

  •  REMONTTI ASUNTO-OSAKE­YHTIÖSSÄ

Selvitä taloyhtiön ja osakkaan välinen vastuunjako taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä ja osoitteesta www.vastuunjako.fi. Osakkaan vastuulle kuuluu sisäpintojen kunnossapito, poikkeuksena rakenteen aiheuttama sisäpinnan vaurio.

Osakkaalla on laajat oikeudet tehdä korjauksia ja muutoksia taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin. Selvitä menettelytapa isännöitsijän kanssa aina ennakkoon. Taloyhtiö saattaa myös osallistua vanhan kylpyhuoneen vedeneristysten kustannuksiin.

  •  VALVONTA TURVAA LAATUA

Laadukas toteutus ja valvonta onnistuvat vain ennakolta sovittavien työ­mallien, valvontamenettelyn ja huolella laadittujen työselitysten sekä sopimusten avulla.

 

Aiemmin aiheesta:

Näin onnistui kylpyhuoneremontti pikkurahalla

Näin hoituu saunan pintaremontti

Nyt uusitaan 70-luvun talojen putkia: 5 rahanarvoista vinkkiä putkiremonttiin

Lämmitysremontti kiinnostaa, mutta hinta on monelle este

 

MUISTA KOTITALOUSVÄHENNYS

Muista hyödyntää remontin työnosuudesta kotitalousvähennys. Vuonna 2022 saat 15% vähennystä työntekijälle maksamastasi palkasta ja palkan sivukulut. Saat vähentää 40% työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Enimmäismäärä on 2250 euroa per henkilö (100 euron omavastuu).