Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin myöntämän RIL-palkinnon 2017 on saanut Inoroom-leikkaussalikonsepti. Voittajan valinnan teki asiantuntijatuomariston valitseman kolmen finalistin joukosta liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

”Inoroom-hankkeen potentiaali vientiin ja innovaatioista ponnistaminen ovat niitä elementtejä, jotka tässä hetkessä ansaitsevat kannustusta palkinnon muodossa. Innovaatio on syntynyt Tekesin rahoittaman tutkimushankkeen myötä. Konseptissa teknologia, rakentaminen ja ihmisläheisyys yhdistyvät tilaan, jota käytetään ihmisen ollessa toisen ihmisen osaamisen varassa”, Anne Berner perustelee valintaansa.

Inoroom-salit ovat modulaarisista osista koostuvia leikkaussalien kokonaistoimituksia. Ensimmäiset konseptin mukaiset leikkaussalit on toteutettu Oulun Pohjola Sairaalaan tänä keväänä. Lisäksi vastaavanlaisia leikkaussaleja on tehty syyskuussa avattuun Kuopion Pohjola Sairaalaan sekä ensi keväänä avattavaan Turun Pohjola Sairaalaan.

Inoroom on tuotekehityksellinen yhteenliittymä, jossa Halton hallitsee ilmanvaihtoa koskevat ratkaisut, Merivaara leikkaussalijärjestelmän ja sairaalakalusteisiin liittyvät asiat ja Hermetel puhdastilaratkaisut. Konseptin suunnittelusta on vastannut Granlund.

Toinen sija jaettiin

RIL-palkinnon toinen sija jaettiin kahden ehdokkaan kesken. Se myönnettiin Eduskunnan päärakennuksen peruskorjaushankkeelle sekä Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 -hankkeelle. Eduskuntatalon peruskorjausta ministeri Berner kehuu perinneosaamisen ja suomalaisen käsityötaidon hienosta hyödyntämisestä.

Hankkeessa on yhdistetty taitavasti restaurointiosaaminen moderniin rakentamiseen ja teknologiaan. Länsiterminaali 2 -hankkeessa hän korostaa hienoa suunnittelua vaativassa paikassa. Ministeriä puhuttelee terminaalissa upea logistiikan ja arkkitehtuurin yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi.

”Kaikki kolme hanketta ovat upeita näytteitä suomalaisesta suunnittelun, hankejohtamisen ja rakentamisen osaamisesta”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo.