Seurasimme Kauniaisissa rinnepihan kivimuurin ja portaiden uusimista 100 vuotta vanhan rakennuksen puistomaisessa pihapiirissä. Suunnitelman oli tehnyt aikoinaan sen ajan alan merkittävimpiin kuuluva puutarha-arkkitehti Paul Olsson 1920-luvulla. Päälinjoiltaan pihapiiri säilyi tyyliltään alkuperäisenä, mutta nyt lapsiperhe halusi uuden louhoskivimuurin kahteen tasoon turvallisuussyistä.

Tämän rinnepihan kivimuuria oli jossain vaiheessa paranneltu, mutta se oli painunut osittain savimaahan. Yhteen tasoon rakennettu muuri päätettiin tehdä kahteen tasoon. Näin saatiin muurin yläpuolelle tasainen nurmikko ja rinteestä muutenkin turvallisempi.

Uusitun muuriosuuden pituus on 25 metriä. Ylämuurin korkeus on metri ja alamuurin 60 cm. Vanhasta muurista jätettiin muistoksi pieni pätkä, joka on puoli metriä uutta osuutta matalampi. Vanhan ja uuden muurin väliin alkuperäiselle paikalle rakennettiin 1,5 metriä leveät kiviportaat. Nousu alatasanteelta ylänurmikolle on 170 cm.

Muurin yläpuolelle tulevaa nurmikenttää varten kaavittiin pois vanha maa-aines, joka oli myllääntynyt talon remontin yhteydessä. Pohjamaan päälle lisättiin 20 cm:n kerros hyvää multaa, joka tasoitettiin ennen nurmikon kylvöä. Siemenet itivät hyvin kastelun ja sateisen kesän ansioista.
Nurmikkoa ei voi viedä kivipengerryksen reunaan asti, koska multakerros on ohut muurin päällä. Sen vuoksi istutettiin muurin päälle matalassa mullassa viihtyvää ketoneilikkaa, jonka lehdet muistuttavat nurmikkoa mutta joka kestää tässä paahdetta ja kuivuutta paremmin kuin nurmikko. Punertavakukkainen ketoneilikka on varsin näyttävä kukkiessaan alkukesällä harmaan muurin päällä.

Portaiden paikalle levitettiin ensimmäiseksi rinteeseen juurimatto, jonka päälle tuli 20-30 senttimetrin sorakerros. Tähän asennettiin maakosteaan sementtiin 10 cm paksu graniittireunakivi (R 10), joita tuli kaksi rinnakkain 11 tasoon. Sen päälle levitettiin asennushiekaksi 10 cm kivituhkakerrosta, joka kasteltiin ja tasoitettiin ennen noppakivien asentamista.

Kunkin askelman nousema on 15 cm ja etenemän pituus 30 cm. Portaiden kokonaisnousu on 165 cm. Graniittisten reunakivien väliin asennettiin erisuuruisia vakio- ja mosaiikkikiviä (10 x 10 ja 5 x 5). Noppakivet asennettiin porrasaskelmiin rekyyrivasaralla, joka kuluttaa vähemmän tekijän rannetta ja kyynervartta.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 1/13, joka ilmestyi 23.1.