Suuri mökkikuisti ja laituri sekä laiturikatos järven rannalla

Hakkaraisen perheen lempipaikka Karjalohjan huvilalla on laiturikatos. Katoksen alla nautitaan aamukahvit ja turistaan saunavieraiden kanssa.

”Laiturin uusiminen tuli meille ajankohtaiseksi ja kaipasimme jotain muuta kuin perinteisen laiturin. Olin nähnyt katoksella varustettuja laiturirakennelmia Järvi-Suomessa ajellessani ja tällainen tuli heti mieleeni, kun uutta laituria aloimme suunnitella omaan rantaamme. Vävykin innostui ideasta, joten päätimme rakentaa yhdessä sellaisen”, Antti Hakkarainen muistelee.

Laituri, varsinkin katoksella varustettu, vaatii aina kunnon tukemisen. Ongelmaa helpotti huomattavasti rantaveden pohjassa luonnostaan tököttävä iso kivi, joka oli juuri sopivan matkan päässä rannasta. Tähän kiveen voitiin tuleva rakennelma tukea toisesta päästä. Koko rakennelma on siltapalkkien varassa kivessä kiinni betonianturoiden ja -rautojen avulla.

Laiturirakennelma katoksineen on kahdeksan metriä pitkä. Katokselle johtaa 1,1 metriä leveä, käsikaiteilla varustettu silta, joka rakennettiin kyllästetystä (50 x 100 mm) puutavarasta. Sillan päähän rakennettiin 1,2 metriä pitkä ja 2,25 metriä korkea sekä puoli metriä kävelysiltaa leveämpi katos. Näin katoksen alle saatiin mahtumaan vastakkain kiinteät istuinpenkit, joiden väliin sopii myös pieni tarjoilupöytä.

Laituri-katosrakennelman alla on kaksi pitkittäistä siltapalkkia, joiden yläosa on tehty kahdesta yhteen pultatusta (50 x 150 mm), kyllästetystä lankusta. Näiden kookkaiden palkkien alla on vielä kapeampi, yksiosainen (50 x 100 mm) lankku. Pitkien ja tukevien siltapalkkien saumakohtiin kiinnitettiin ruuvien avulla naulauslevyt.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 4E/08