Jos olet kotona lajitellut jätteet ja kierrättänyt kartongit, muovit, metallit ja lasit, ei hyvää tapaa ole syytä lopettaa kesäpaikkakunnallakaan.

Pakkausten lajittelu on helppoa, sillä samat ohjeet pätevät liikkuipa millä paikkakunnalla tahansa Suomessa. Kotitalouksien pakkausjätteille tarkoitetussa valtakunnallisessa Rinki-ekopisteverkostossa on yli 1 850 pistettä kartonki- ja lasipakkauksille sekä pienmetallille, yli 600 pisteessä on myös muovipakkausten keräys.

Rinki seuraa säiliöiden tyhjennysrytmejä tarkkaan ja tihentää vilkkaiden pisteiden tyhjennysrytmejä, jotta pisteet pysyvät siistinä.

”Pyrimme siihen, että pakkauskierrätys pisteillämme on mahdollisimman sujuvaa myös sesonkiaikoina. Rinki-ekopisteiden käyttäjien palaute on meille erittäin tärkeää, jotta saamme ajankohtaista tietoa pisteiden toimivuudesta”, sanoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Vinkit lajitteluun

Ennen kuin pakkaukset tuo Rinki-ekopisteeseen, mökkeilijän kannattaa säästää pakkausten viemää tilaa. Kartonkiset pakkaukset ja pahvilaatikot kannattaa litistää. Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa muovipakkauksista ja pistää keräysastiaan erikseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Muutkin irtoavat osat, kuten pumppuosa pesuainepulloissa, on hyvä pistää keräykseen erillään.

Huolehdithan myös, että pakkaukset ovat tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Keräykseen kelpaavat esimerkiksi mökillä kertyneet tyhjät hillopurkit, makkarapaketit, säilyketölkit ja kartonkiset keksipakkaukset. Tarkat lajitteluohjeet löytyvät osoitteesta Rinkiin.fi/lajitteluohjeet.

Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat astiassa, sitä enemmän niitä voidaan kuljettaa kerralla. Kuljetuksia tarvitaan myös harvemmin, mikä tehostaa keräystä ja pienentää kuljetuspäästöjä. Noin 360 Rinki-ekopisteessä on ekotehokkaat puristimet kartonkipakkauksille ja noin 160 pisteessä on puristin myös muovipakkauksille. Puristimien ansiosta ekopisteeseen mahtuu huomattavat määrät jätemateriaalia, jopa noin 40-50 kertaa enemmän kuin perinteisiin keräyssäiliöihin.

Tarkista oman mökkialueesi ekopisteen sijainti

Pakkausten lajittelu on helppoa, sillä samat ohjeet pätevät kaikilla Suomen paikkakunnilla.

Lähimmän Rinki-ekopisteen sijainnin voi tarkistaa helposti karttahausta osoitteessa rinkiin.fi/rinki-ekopisteet.