Rottaongelma on todellinen monessa pihapiirissä. Ratkaisua yritetään ensin itse loukuttamalla, usein heikolla menestyksellä.

Syksyllä rottien ruokapöytä on runsas, tarjolla on vilja-, herne- ja härkäpapupellot, varisseet omenat, marjat ja tammenterhot. Maahan pudonneet pitäisikin viitsiä kerätä ja haravoida pois joka syksy.

”Rottaongelmasta kärsitään nykyään myös kesämökkialueilla, sillä mökeillä ja kakkoskodeissa viihdytään etätöiden yleistymisen myötä aiempaa tiiviimmin”, sanoo Tuholaistorjuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Salomo Rauthovi.

”Ihmisten komposteista ja roskiksista löytyvät ruoantähteet kelpaavat hyvin. Avokompostiin saakin laittaa vain lehtiä ja havuja. Biojätteen lajittelu on kasvussa, joten rottien kannalta ruoan tuoksu ja potentiaaliset apajat lisääntyvät. Talousjätteille tarkoitettujen lämpökompostorien on oltava ehjiä ja hyvin kannella suljettuja. Biokompostorin alle voisi virittää metalliverkon varmuuden vuoksi”, Rauthovi muistuttaa.

Rotta ujuttautuu vain 2,5 cm:n raosta, hiirelle riittää 7–8 mm:n reikä. Tarvittaessa jyrsijät suurentavat reiän esimerkiksi muoviin ja puuhun hampaillaan. Jätealueiden siisteyteen ja tyhjennysväliin pitää kiinnittää huomiota. Turhan usein näkee, että seka- tai energiajäteastiat ovat täyttyneet ja kannet ovat auki muutaman päivän ennen niiden tyhjennystä. Ruuan jäänteet ja hajut houkuttavat rottia.

Rottaongelma kuriin nopeilla toimilla

Omaan pihaan tai omalle omakotialueelle ilmaantunut rottaongelma on paras hoitaa heti pois päiväjärjestyksestä. Kun ensimmäinen rotta on nähty pihassa, asia pitää tutkia. Puutarhassa rotan läsnäolosta kertovat maahan ilmestyneet 4–5 cm reiät, joiden vieressä ei ole multakekoa, kuten myyränkoloissa.
”Jos näet rotan vilahtavan leikkimökin tai terassin alle, niin todennäköisesti siellä on niiden pesä, jossa asuu 10–20 aikuista rottaa”, Rauthovi sanoo.

LVIS-läpiviennit voivat olla kulkureittejä sekä kivi- että puutaloissa. Syksyn tullen myös rotalle tulee tarve hakeutua lämpöön ja suojaan, joten ne saattavat järsiä tiensä keittiön allaskaappiin ja lopuksi jopa itse taloon sisälle eri huoneisiin.

Rauthovi neuvoo jättämään somekauhistelun väliin, jos löytää pihastaan rottia. Rottakammon lietsonnasta voi seurata tee-se-itse-miesten ja -naisten toimintaa, joka hidastaa rottien torjuntaa ja voi aiheuttaa haittoja ihmisille ja eläimille.

”Vain ammattilaiset voivat hankkia ja ostaa rotanmyrkkyjä, ne sijoitetaan rottien ja hiirien syöttiasemiin. Omakotialueella ei siis jaeta syöttiasemia summittaisesti joka pihaan vaan vain sinne, jossa on rottien pesät ja syöttiasemia voidaan turvallisesti käyttää. Torjuntatyön aluksi ammattilainen käy tontit läpi asukkaiden kanssa keskustellen ja paikallistaa pesät ja kulkureitit”, Rauthovi kertoo.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 7/22. Lue täältä lisää rotantorjunnan keinoista ja kustannuksista.

Lue lisää:

Näin estät oravia, hiiriä ja rottia asettumasta taloksi

Tee espanjansiruetanalle este talvehtimiseen