Rottia houkuttavat taloyhtiöiden alueille avonaiset roska-astiat, linnunruokinnasta maahan pudonneet siemenet ja viemäriin joutuneet ruoanjätteet. Taisteluun rottia vastaan kannattaa lähteä yhdessä naapureiden kanssa.

Rotta on moniruokainen ja löytää helposti ihmisen tuottamaa jätettä ravinnokseen. Avonaiset roska-astiat ovat rotalle kuin katettu illallinen, linturuokinallata maahan pudonneet siemenet samoin. Myös viemäreiden ruokajätteet kiinnostavat rottia.

”Taloyhtiössä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka helpot olosuhteet pihamaalla vilistävällä rotalla on ruokailuun kiinteistöllä. Ehjä jäteastia, jonka kansi myös pidetään kiinni, ei houkuttele rottia”, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen neuvoo.

Kiinteistöliitto muistuttaa kiinnittämään huomiota siihen, että jäteastioita täytettäessä ja tyhjennettäessä ei ruokajätettä putoa maahan. Ruokajätettä ei saisi joutua myöskään viemäriin, sillä se puolestaan houkuttelee rottia viemäreihin.

Ammattilainen hoitaa homman

Rottien torjunnan Kristel Pynnönen kehottaa jättämään ammattilaisten tehtäväksi, sillä myrkyttäminen on luvanvaraista toimintaa. Ammattilainen arvioi, onko rottaongelmaa paikallaan lähteä torjumaan myrkytyksin vai turvautumalla erilaisiin loukkuihin.

”Torjuntatoimia suunnitellessa kannattaa harkita yhteistyötä lähialueen muiden taloyhtiöiden kanssa. Rottayhdyskunta ei nimittäin kunnioita tonttien rajoja”, Pynnönen sanoo.