Mineriittikaton ruiskupinnoitus oli esillä TM Rakennusmaailman numerossa 11/2014. Katon pinnoitukseen käytettiin akrylaattipohjaista huopa-, tiili- ja mineriittikattopinnoille tarkoitettua vesiohenteista, ruiskulevitteistä ja elastista massaa.

Levitykseen käytettiin järeää maalikompressoria. Ruiskutuspaine on 150 ja 200 barin tienoilla. Aine ruiskutettiin tasaisesti ohuena kerroksena. Riittoisuus oli 1,3–2,0 neliömetriä per litra kahdelle maalikerrokselle. Työn takuu oli viisi vuotta.

Ruiskupinnoituksella katon ulkonäkö kohentui uudenveroiseksi. Vuosien varrella katosta on huolehdittu puhdistamalla vuosittain kertyneet kuusenneulaset lehtipuhaltimella. Talo on puoliksi kuusien ympäröimä.

Missä kunnossa katto on nyt, kun pinnoite on nähnyt kuusi talvea?

Voidaan todeta, että ruiskupinnoite on toiminut toivotulla tavalla. Se on kiinnittynyt hyvin, eikä ongelmia ole havaittu. Ulkonäkö on säilynyt asiallisena. Pintakasvustoa on muodostunut hyvin pieniä määriä paikoittain levyjen saumoihin. Nyt on hyvä hetki pestä ne pois, jolloin kasvusto ei leviä.

Ruiskupinnoitus on hyvä vaihtoehto koko katon vaihtamiselle, varsinkin, jos ongelmat ovat pienimuotoisia tai esteettisiä. Pinnoituksen idea on jatkaa katon elinikää tiivistämällä pieniä halkeamia, eristämällä pintakasvuston tarttumista kattoon sekä antaa edustavampi ulkonäkö.

Lue lisää:

Kumia katon pintaan