Pihan syystöissä pääsee helpommalla, kun ottaa avuksi ruohonleikkurin ja tekee perennapenkeille lehdistä talvisuojat.

Ensimmäiset yöpakkaset ovat jo ehtineet nujertaa puutarhakasvien loiston aina Etelä-Suomen myöten. Pihalla ja puutarhassa riittää vielä puuhaa ennen lumen tuloa. Nurmikkoa on hyvä leikata niin kauan kun maa on vielä sula. Samalla ruohonleikkuri silppuaa syksyn lehdet tarpeelliseksi ravinnoksi madoille.

Syksyllä liian pitkäksi jäänyt nurmikko painuu lumen alla kasaan tukahduttavan tiiviiksi matoksi. Parhaiten nurmikko talvehtii, kun se jää lumen alle noin 5 sentin korkuisena. Nurmikko kasvaa lämpiminä päivinä vielä lokakuussakin.

Pihan lehdet hyödyksi

Haravoinnista pitävät voivat kasata lehtiä kukkapenkkiin perennojen talvisuojaksi ja marjapensaiden juurelle. Perennapenkissä kannattaa jättää kikeminen vähiin, sillä kuihtunut kasvijäte suojaa kukkapenkkiä pakkaselta, tuulelta ja kuivattavalta kevätauringolta.

Arkojen perennojen ja ryhmäruusujen päälle voi laittaa lisäsuojaksi vielä havunoksia tai talvisuojaukseen tarkoitettua katetta.

Hedelmäpuut ja pensasmustikat on hyvä verkottaa riittävän korkealla verkolla, jotta jänikset eivät pääse herkuttelemaan. Jos alueella on peuroja, aidan pitää olla vähintään 1,5 metriä korkea, runsaslumisilla alueilla jopa korkeampi. Puiden runkoon voi vielä laittaa runkosuojaa myyrätuhojen estämiseksi.

Muista valmistella huusi talveen

Mökillä kannattaa muistaa valmistella huusi talveen. Nykyaikaisesta mökkihuussista kerätään ylimääräinen neste joko virtsana tai suotonesteenä. Nesteastia on syytä tyhjentää ennen talvea, ettei se halkea jäätyessään. Syksyllä neste kannattaa hyödyntää kompostissa.

”Koska virtsa ja suotoneste sisältävät paljon typpeä, ne toimivat herätteenä puutarhakompostorissa. Syksyn lehdet ja muu lehtivihreätön kasvijäte sisältävät hyvin niukasti typpeä ja siksi ne maatuvat hitaasti. Kun lehtikompostin kastelee käymälänesteellä, pieneliöt innostuvat typpilisästä ja kompostoituminen nopeutuu. Kompostoitumisen aikana käymälänesteiden ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan ja ovat kasvien käytettävissä sitten, kun kompostia käytetään puutarhassa, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Ulkohuussi kannattaa syksyllä tyhjentää hyvin, jotta talven aikana kertyvä jäte mahtuu säiliöön. Mökeillä, joissa ei käydä talvella, voidaan huussi jättää syksyllä tyhjentämättä. Tyhjennys on ajankohtaista keväällä, kun mökkikausi on taas alkamassa.

Lue lisää:

Tee ruohonleikkurille tärkeä syyshuolto nyt

5 vinkkiä omakotitalon syyshuoltoon

Huolla kesämökki syyskuntoon viimeistään nyt

Muistilista mökin syysvalmisteluihin

1. Kierrätä: Kompostoi puutarhan kasvijätteet mullaksi.
2. Varmista, että huussiin mahtuu talvenaikaiset jätökset.
3. Tyhjennä huussin suotoneste-/virtsasäiliö
4. Leikkaa nurmikkoa niin kauan, kun maa on sula.
5. Kitke rikkakasvit kukkapenkistä ja kasvimaalta.
6. Vie haravoituja lehtiä kasvimaalle tai viljelylavoihin katteeksi.
7. Jätä kukkapenkkiin pudonneet lehdet pieneliöiden ruuaksi.
8. Suojaa hedelmäpuut jäniksiltä ja myyriltä.