Nestinbox on ruotsalainen asuntokonsepti, joka ei tarvitse lainkaan tonttimaata – se on suunniteltu ripustettavaksi esimerkiksi kallionseinämiin. Vuonna 2017 lanseerattu konsepti sai juuri vuodenvaihteessa Ruotsin asuntovirastolta eli Boverketiltä 1,5 miljoonaa kruunua (noin 150 000 €) kehitystukea Innovatiivinen ja kestävä asuntorakentaminen -ohjelmasta.

Nestinboxin taustalla ovat arkkitehdit Elisabetta Gabrielli ja Pontus Öhman sekä puutalovalmistaja Michel Silverstorm Moderna Trähus Ab:sta.

”Suurkaupungeissa on jatkuva puute rakennuskelpoisesta tonttimaasta, samaan aikaan kun asuntojen tarve jatkuvasti kasvaa. Halusimme osoittaa, että myös maanpinnan yläpuolelta voi löytyä rakennuskelpoisia paikkoja”, Öhman sanoo.

”Ehdotuksessamme olemme luoneet kompaktin mutta silti toimivan asunnon 1-2 hengelle. Talossa on noin 50 asuinneliötä kolmessa kerroksessa – ihan täydellinen esimerkiksi nuorillepareille tai opiskelijoille, joiden tilantarve ja vaatimukset ovat hieman vaatimattomammat”, Gabrielli toteaa.

Michael Silverstorm puolestaan sanoo, että vähitellen tähdätään elinkaarianalyysiin, kunhan ensin on tehty tarkat laskelmat niin tuotantotekniikasta kuin rakennuskustannuksista. Boverketin tuki antaa mahdollisuuden konseptin kehittämiseen. Toteuttamiseen on kuitenkin vielä matkaa.

Lisätietoja Nestinboxista löytyy verkko-osoitteesta www.nestinbox.se